Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Egy Walesben élő magyar orvost is kitüntetett Erzsébet királynő

Tapasztalatszerzés céljából utazott ki Liverpoolba dolgozni, majd ott ragadt, miután Pécsen nem kellett.

II. Erzsébet brit királynő.
II. Erzsébet brit királynő. Fotó: royal.uk

Magyar név is szerepel azon a listán, amely azokat a személyeket veszi sorra, akiket 2021 vége előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen.

Az InfoRádió vette észre, hogy a rangos kitüntetést Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor is megkapta, így a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

Szakmány professzor a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés céljából utazott ki Liverpoolba dolgozni, ott értesült arról, hogy a pécsi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Walesben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

Szakmány Tamás orvos: ugyanaz a koronavírusos beteg kisebb eséllyel éli túl a betegséget Magyarországon, mint Angliában – Téma – 2020.12.15.

Kétszer annyi koronavírusos beteg kerül lélegeztetőgépre Magyarországon, mint az egyesült királyságbeli Wales-ben, ami Európa egyik legszegényebb régiója. A gond az, hogy hazánkban a lélegeztetőgépre tett covidos betegek akár 80-90 százaléka is meghal az egyes intézményekben.

Posted by Szeged Televízió on Tuesday, December 15, 2020

Úgy tudni, a koronavírus-járvány kitörésekor Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátsának walesi koordinátora lett, most pedig a hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette.