Egy Walesben élő magyar orvost is kitüntetett Erzsébet királynő

Tapasztalatszerzés céljából utazott ki Liverpoolba dolgozni, majd ott ragadt, miután Pécsen nem kellett.

II. Erzsébet brit királynő.
II. Erzsébet brit királynő. Fotó: royal.uk

Magyar név is szerepel azon a listán, amely azokat a személyeket veszi sorra, akiket 2021 vége előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen.

Az InfoRádió vette észre, hogy a rangos kitüntetést Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor is megkapta, így a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

Szakmány professzor a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés céljából utazott ki Liverpoolba dolgozni, ott értesült arról, hogy a pécsi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Walesben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

Úgy tudni, a koronavírus-járvány kitörésekor Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátsának walesi koordinátora lett, most pedig a hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette.

Kapcsolódó hírek