41 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírus-fertőzés következtében Magyarországon

Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én.
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Orvosok, ápolók, mentősök, összesen 41 egészségügyi dolgozó halt meg eddig Magyarországon a koronavírus miatt – derül ki a Magyar Orvosi Kamara folyamatosan frissülő statisztikájából.

A szervezet az elhunyt kollégákról a sajtóból és saját forrásaira támaszkodva vezet kimutatást, az egészségügyi dokumentációból ugyanis nincs joguk tájékozódni.

A szomorú lista legmagasabb beosztású elhunytja dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. A járvány rajta kívül többek között három főorvos, tíz háziorvos és tizenegy ápoló életét követelte eddig.

Az egészségügyi dolgozókat a napokban kezdik beoltani a szombat hajnalban megérkezett Pfizer-féle vakcinával, de úgy tudni, hogy Debrecenben például csak 30-40 százalékuk jelezte, hogy kéri az oltást.

Kapcsolódó hírek