Szlávik: ezek lehetnek a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásai

Fontos tudnivalókat ismertetett a főorvos.

Szlávik: ezek lehetnek a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásai
Fotó: koronavirus.gov.hu

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa minden rizikócsportba tartozó személyt arra biztat, hogy oltassa be magát.

A főorvos szombaton az M1-nek arról beszélt: a koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek, hiszen nemcsak a járványt, hanem a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják.

Szlávik ismertette, Magyarország az Európai Unió tagjaként nagyon sokféle oltóanyagot próbál beszerezni,

az embereknek pedig nagyon kellene bízniuk azokban az oltóanyagokban, amelyeket az európai és a magyar gyógyszerhatóságok engedélyeznek.

Azt is elmondta, hogy ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják, az eddig megjelent hírek alapján pedig szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig „csak a szokásosak”:

bőrpír, hőemelkedés, enyhe fájdalom az oltás helyén.

Mindamellett hozzátette, természetesen nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra,

„borzasztó ritkán előfordul az allergiás reakció, ilyenkor azonban az egészségügyi személyzet megoldja a problémát”.

Szlávik szólt arról is, hogy míg az influenza elleni oltások hatékonysága csak 70-80 százalék, a koronavírus elleni vakcináké több mint 90 százalék. Ráadásul valamennyi oltóanyag esetében igaz, hogy ha meg is fertőződik valaki az oltás ellenére, szinte biztosan nem alakul ki nála súlyos betegség és nem hal bele a fertőzésbe – tette hozzá.

A főorvos az év végi ünnepekkel kapcsolatban a következőket tanácsolja: amennyiben a családtagok maszkot használnak, megfelelő távolságot tartanak és fertőtlenítést végeznek, biztonságosak lehetnek a kisebb, tíz részt vevő alatti rokonlátogatások, azonban a maszkhasználat nélküli közös nagy vacsorák, rendezvények már veszélyt jelentenek.

Kapcsolódó hírek