Kiderült, mikor indulhat a tömeges oltás Magyarországon

Jelenleg úgy tűnik, a Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét.

Orvostanhallgató védőruhában készül a koronavírustesztekhez a budapesti Hermann Ottó Általános Iskolában 2020. november 26-án.
Orvostanhallgató védőruhában készül a koronavírustesztekhez a budapesti Hermann Ottó Általános Iskolában 2020. november 26-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Decemberben már érkezhet kis mennyiségben koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra, de a lakosság tömeges oltása majd 2021-ben kezdődhet meg

– közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes egy kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a lakosság koronavírus elleni oltásának biztosítására Magyarország több gyártónál összesen 17,5 millió oltóanyagot kötött le. Folyamatosan nyomon követik az oltóanyagok engedélyeztetési folyamatát, és jelenleg úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, így ez lesz először felhasználható tömeges oltásra.

Kiss Róbert alezredes a mai szereplésen arról beszélt, egyre többen tartják be a védelmi intézkedéseket, ezzel is hozzájárulva a sikeres védekezéshez.

Elmondta: maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 726 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Közülük a tízezernél több lakosú településeken 618, tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 34, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 74 emberrel szemben léptek fel. Hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 13 178 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

Kapcsolódó hírek