Felfüggeszthetik az idősek vásárlási sávját a karácsonyi időszakban

A petárda- és tűzijáték-értékesítést pedig betiltja idén a kormány.

Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján Debrecenben 2020. november 24-én.
Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján Debrecenben 2020. november 24-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online tájékoztatóján az üzletek december 24-i nyitvatartásával kapcsolatban arról beszélt: a kereskedelmi dolgozói szakszervezetnek igaza van abban, hogy ha az idősek vásárlási sávja hatályban marad, akkor megfontolandó, van-e értelme a december 24-i nyitvatartásnak. Így a vásárlási idősávról szóló kormányzati döntés után lehet határozni a nyitvatartásról – mondta.

A boltokban való létszámkorlátozásra vonatkozó kérdésre azt mondta: látják azt a problémát, hogy a boltokban időként nagy tömegek vannak, és az is igaz, hogy a karácsony előtti időszakban ehhez az idősek vásárlási idősávja is hozzájárulhat, így ezt a két problémát együtt érdemes orvosolni.

A kormány egyeztetett kereskedelmi szervezetekkel, Novák Katalin tárca nélküli miniszter pedig ma egyeztet az Idősügyi Tanács tagjaival, ezek eredményeként pedig a kormány nyitott arra, hogy a jelenlegi szabályokon változtasson – mondta Gulyás, hozzátéve: erről pénteken vagy szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Közölte azt is: a petárda- és tűzijáték-értékesítést betiltják idén.

Novák már egyeztetett is

Novák Katalin közben már meg is interjúvolta az Idősek Tanácsa tagjait, akik azt javasolják, hogy legalább hétvégére, de akár teljes egészében is függesszék fel az idősek vásárlási sávját a karácsonyi időszakra tekintettel.

Az Idősek Tanácsának tagjaival egyeztettünk. A karácsonyi időszakra való tekintettel javasoljuk az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését.

Posted by Novák Katalin on Thursday, December 10, 2020

A családügyért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette, ezt a javaslatot továbbítja Orbán Viktornak.

Csütörtökön a kereskedelmi szervezetek is az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését kérték az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Kapcsolódó hírek