Időjárás

Akár 20 centi hó is hullhat a folytatásban, itt a pontos térkép

Bűnügy

Horror disznóvágás Csobajon: csontozókést dobott feleségébe egy férfi, az asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett

Oktatás

Nyugállományú rendőr vezérezredes: januártól tovább emelkedik a pedagógusok bére

Müller: Nem választhatunk, milyen koronavírus-vakcinát kérünk

Pedig Orbán Viktor egy hónapja még arról beszélt, hogy „majd mindenki eldönti magának, melyikben bízik”.

RövidenRöviden
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

A vakcinainfo.gov.hu oldalon elindult a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra – ismételte el Dömötör Csaba tegnapi tájékoztatását az országos tisztifőorvos a koronainfó keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília felolvasta, amit bárki láthat a regisztrációs űrlapon: hogy a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni.

Mint mondta, az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina. A tisztifőorvos szerint a kormány eddig 17,5 millió adag vakcinát kötött le a különböző gyártóknál.

Müller elmondta: jelenleg még nincs a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, vizsgálják az orosz oltóanyagot és annak dokumentációját, és hamarosan a kínai vakcina dokumentációja is megérkezik Magyarországra.

„Jelenleg pontosan nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását”

– szögezte le, hangsúlyozva, hogy csak a magyar gyógyszerhatóság által engedélyezett vakcinával fognak oltani. Jelezte: a tömeges oltás várhatóan a következő év első negyedévében kezdődhet.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek. Jelezte, önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt: a vakcinák közül nem lehet majd választani.

Ez ugyanakkor ellentmond Orbán Viktor korábbi ígéretének, a miniszterelnök ugyanis november közepén még azt hantázta, hogy majd mindenki eldöntheti magának, hogy az amerikai, az orosz vagy a kínai vakcinát kéri-e.

Azok, akik beoltatják magukat, majd eldöntik, melyikben bíznak: egy amerikai cég inkább üzleti megközelítésű logikáját érzik magukhoz közel, vagy az állami fejlesztésű orosz vakcinát, vagy „a még államibb” kínait – mondta egy rádióinterjúban.

Frissítés (20.01): Később a Koronavírus Sajtóközpont közleményt adott ki, ebben helyrerakták Müller Cecília szavait, aki valószínűleg félreérthette a kérdés: majd ha lesz miből választani, akkor lehet választani is.

Ezek is érdekelhetnek

Pintér Sándor véletlenül majdnem kétszer is megemelte az egészségügyisek bérét, de szerencsére időben eszmélt

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Müller Cecíliához kerül a gyógyszerpiac felügyelete

Mi történt? Őrizetbe vettek egy nyíregyházi főorvost és egy asszisztenst

Müller Cecília fontos bejelentést tett, kórházi látogatási tilalom jöhet

Müller Cecília szankciókat is bevezetne a szűrővizsgálatokat elbliccelőkkel szemben