Hajdú Pétert másfél év börtönbüntetésre ítélték, négy évre felfüggesztve

280 millió forintos kárt okozott az állami költségvetésnek, de már megfizette a kárt.

Hajdú Pétert másfél év börtönbüntetésre ítélték, négy évre felfüggesztve
Fotó: Facebook/Hajdú Péter

Felfüggesztett szabadságvesztés büntetéseket szabott ki egy több száz millió forintos adócsalás ügyében a Fővárosi Törvényszék hétfőn kihirdetett elsőfokú, jogerős ítéletében. Az ügyben elsőrendű vádlottként szereplő Hajdú Péter televíziós műsorvezető az ítéletről azt nyilatkozta:

megegyezett az ügyészséggel és mindent visszafizetett.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn – a vádlottak nevének és monogramjának megjelölése nélkül azt közölte –, hogy jóváhagyta az ügyészség vádlottakkal kötött egyezségét abban a büntetőügyben, amelyben két férfit és egy nőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználásával vádoltak.

Az első fokon jogerőre emelkedett ítélet szerint az elsőrendű vádlott – a tárgyalási jegyzékben H. P. – a kft.-je nevében benyújtott valótlan tartalmú áfabevallásokban fiktív számlák áfatartalmának jogosulatlan levonásba helyezésével több mint 280 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Ehhez a másodrendű vádlott a fiktív számlák rendelkezésre bocsátásával, a harmadrendű vádlott – több mint 115 millió forint erejéig – színlelt szerződések aláírásával nyújtott szándékos segítséget. A bűncselekményeket a másod- és a harmadrendű vádlott bűnsegédként követte el.

A bűncselekménnyel okozott kárt az elsőrendű vádlott a későbbiekben befizette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak – áll a közleményben.

Az ügyészség a vádirat benyújtása előtt törvényes egyezséget kötött a vádlottakkal. Miután a vádlottak az egyezségben vállalt kötelezettségeiknek eleget tettek, a Fővárosi Törvényszék az ügyészség indítványára a hétfői előkészítő ülésen jóváhagyta az egyezséget és annak tartalmával egyezően az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 5 millió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 500 ezer forint pénzbüntetésre, a harmadrendű vádlottat pedig 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte jogerősen – tudatta a törvényszék.

Az ítélet kihirdetése után Hajdú Péter az ügy elsőrendű vádlottjaként a Blikknek azt nyilatkozta:

„annak érdekében, hogy ne kelljen évekig bíróságra járnom, beismertem az ellenem felhozott vádakat már az év elején, és az utolsó fillérig mindent visszafizettem a költségvetésnek, ezzel részemről lezártnak tekintem az ügyet”.

Kapcsolódó hírek