Orbán egyedül maradt, a lengyelek már nem akarnak vétózni

Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én.
Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is

írja a Reuters a lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

A hvg.hu szemléje szerint Jaroslaw Govin azt közölte: kormánya hajlandó elfogadni az összesen 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagról szóló megállapodást azzal a feltétellel, hogy ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Gowin az Európai Bizottság több vezetőjével tárgyalt, ezt követően közölte újságírók előtt:

„tudatosult bennünk, hogy ha vétót emelünk, akkor az új büdzsé helyett egy olyan megoldás lép életbe, ami nem lenne előnyös a számunkra”.

A magyar kormány álláspontja egyelőre nem ismert az új helyzetben, Orbán Viktor mindenesetre hetek óta köti az ebet a karóhoz, hogy inkább megtorpedózza a büdzsét és a helyreállítási alapot, csak nehogy a jogállamisághoz kösse az Unió a támogatások kifizetését.

Beszédes egyébként, hogy az elgondolással a 27 tagállam közül egyedül Magyarországnak és Lengyelországnak van problémája.

Ezek is érdekelhetnek