Az ellenzéki pártok demonstrációja Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Jobbról balra Bősz Anett (Liberálisok), Jávor Benedek (Párbeszéd), Dobrev Klára (DK), Donáth Anna (Momentum), Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő.

Közös miniszterelnök-jelöltet indít az ellenzék 2022-ben

Közös miniszterelnök-jelöltet indít az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson – jelentette be közös közleményben a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.

Mint íjrák, a pártelnökök november 15-én, harmadik találkozójukon állapodtak meg ebben. Rögzítették, hogy

elutasítják „a Fidesz-rezsim által kezdeményezett választási szabálymódosításokat, és az Alaptörvény-módosításba bújtatott közpénz-lopást”,

a választási törvény átvariálása ellen győzelemre készülnek, és visszaszerzik „az Alaptörvény-módosítás mögé bújtatva ellopott közpénzt”.

A pártelnökök egyetértettek abban is, hogy szerintük a Fidesz-kormány nem készült fel a járvány második hullámára, nem készítette fel az egészségügyi rendszert, „elkésett és szűkmarkú intézkedésekkel próbálja kezelni a járvány társadalmi és gazdasági következményeit”.

Ezért felszólítják a kormánypártot, hogy jelen helyzetben kizárólag a magyar emberek védelmével, az egészségügy és a gazdaság megsegítésével foglalkozzanak, ne hatalomtechnikai kérdésekkel.

A közlemény kitért a közös programra is, mely jelenleg készül, és amiben meghatározzák azokat az alapértékeket, „melyek iránytűként szolgálnak a demokrata pártok együttműködéséhez és későbbi közös cselekvéséhez”. Az egyeztetési folyamatba bevonnak szakmai és civil szervezeteket, valamint szakszervezeteket.

Az előválasztásokkal kapcsolatban megállapodás született arról, hogy az előválasztások lebonyolításába bevonják a civil szervezeteket, valamint – figyelemmel a kormányzóképességre, a közösen képviselt alapértékek elfogadása esetén – az előválasztásokon civil jelöltek indulását is lehetővé teszik.

A demokrata ellenzéki szövetség legkésőbb 2021. október 23-án, az előválasztások lebonyolítását követően, közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé.

Kiemelt kép: Az ellenzéki pártok demonstrációja Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Jobbról balra Bősz Anett (Liberálisok), Jávor Benedek (Párbeszéd), Dobrev Klára (DK), Donáth Anna (Momentum), Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő. (MTI/Mónus Márton)