Egész napos kijárási korlátozást vezetnek be Ausztriában

A cél, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentsék a karácsonyi időszakot.

Egész napos kijárási korlátozást vezetnek be Ausztriában
Fotó: Facebook/Sebastian Kurz

További szigorításokat léptetnek életbe Ausztriában, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján.

Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok.

A nap 24 órájára kiterjesztik a kijárási korlátozások érvényességét.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban.

Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot. A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg – tette hozzá.

Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak, mint fogalmazott:

„Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél.”

A kereskedők ágazattól függően 20-60 százalék közötti állami kompenzációra számíthatnak a bevételkiesés miatt.

Ausztriában az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége. Szakértők kifogásolták, hogy a november elején életbe léptetett szigorítások ellenére nem javult a helyzet. A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Magyarország számára azért is fontos, hogy mi történik most Ausztriában, mert Orbán Viktor korábban azt mondta: Ausztria „a mi laboratóriumunk”.

Kapcsolódó hírek