Az állam átvállalja a profi focisták fizetésének egy részét is a járvány miatt

Több száz millió forintról lehet szó, miközben az NB I. nem is állt le.

Orbán Viktor Vasas-Csákvár mérkőzést tekint meg.
Orbán Viktor Vasas-Csákvár mérkőzést tekint meg. Fotó: vasassc.hu/Vasas FC

A szerdán hatályba lépett rendkívüli intézkedések keretében az állam adókedvezmények, bértámogatások és ágazati kedvezmények formájában segíti a vállalkozásokat; pontokba szedve szabályozzák, hogy mely vállalkozások milyen kedvezményre, illetve támogatásra jogosultak.

A 444.hu azt írja, az egyik leginkább megsegített terület a turizmus: ott az állam megtéríti a már lefoglalt, de most levesbe tartó szálláshely-bevételek 80 százalékát. A felsorolásban szerepelnek ugyanakkor többek között az amatőr sporttelepeket és szabadidős tevékenységet működtető cégek is,

és szerepelnek a profi sportolók és sportegyesületek is, amelyek jelentős része viszont továbbra is zavartalanul működhet.

Az ő, egyesületenként akár több százmillió forintot jelentő bérköltségeik felét is átvállalja az állam, novemberre egész biztosan.

A 444.hu megjegyzi, bár pontos adatok nem ismertek, egy 2018-ban készített felmérés szerint már akkor is 3,3 millió forint volt egy játékos átlagfizetése az NB I.-ben. Ezzel a régi, azóta biztosan emelkedett összeggel számolva is az jön ki, hogy az adófizetők több mint 1,6-1,6 millió forinttal segítik meg ebben a hónapban a több száz élvonalbeli focistát (miközben egyébként a maradék 1,6 milliókat is állami forrásokból húzták be a klubok).

Kapcsolódó hírek