Rendkívüli szociális támogatást kapnak a rászoruló futballisták

Magyarország – itt kell élned, hogy elhidd.

A szombathelyi Tamás László (b) és Ivanov Galin a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Mezőkövesd Zsóry FC-Szombathelyi Haladás mérkőzés végén a mezőkövesdi városi stadionban 2019. május 11-én.
A szombathelyi Tamás László (b) és Ivanov Galin a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Mezőkövesd Zsóry FC-Szombathelyi Haladás mérkőzés végén a mezőkövesdi városi stadionban 2019. május 11-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem, ez nem egy Hírcsárda-hír címe, hanem a kőkemény magyar tényvalóság: az Index vette észre a Hivatásos Labdarúgók Szervezete honlapján megjelent közleményt, mely szerint a szervezet

„a kialakult krízishelyzetben a saját eszközeivel igyekszik segítséget nyújtani a játékosok egészségének megőrzéséhez, a fizetéscsökkentés miatt nehéz helyzetbe kerülő hivatásos labdarúgóknak, valamint hozzájárulni a járvány terjedése elleni társadalmi összefogáshoz”.

A dolog előzménye, hogy Magyarországon is több futballklubnál fizetéscsökkentést kellett elrendelni a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt, erre reagált most a szervezet.

„Az NB I.-es, és különösképp az NB II.-es és NB III.-as klubok profi szerződéssel rendelkező labdarúgói közül sokan nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek a jövedelmük egy részének – akár 20-50%-os – elvonása következtében. A Hivatásos Labdarúgók Szervezete azoknak a játékosoknak kíván szociális alapon átmeneti pénzügyi segítséget nyújtani, akik a lecsökkentett jövedelmük miatt már nem, vagy csak részben tudják családjuk biztonságos megélhetését biztosítani”

– olvasható a HLSZ közleményében.

A terv az, hogy pályázat útján döntenek majd a szociális támogatás odaítéléséről, és a rendelkezésre álló keret erejéig minden pályázó a szociális rászorultságának mértéke alapján egyedileg megállapított összegben részesül.

Az Index emlékeztet: az NB I. önérzetes aranylábújai korábban nem fogadták el a kollektív fizetéscsökkentést, az NB II.-ben pedig a Siófoknál történt meg az, hogy nem tudtak megegyezni a játékosokkal a bércsökkentésről, így ott akár csődbe is mehet a klub.

Kapcsolódó hírek