Élesen bírálta a bejelentett szigorításokat Zacher Gábor

Szerinte januárban összeomolhat az intenzív és a sürgősségi ellátás, valamint a mentőszolgálat.

Élesen bírálta a bejelentett szigorításokat Zacher Gábor

Nincs megelégedve a napokban bejelentett járványügyi szigorításokkal Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. A szakember a Klubrádióban arról beszélt,

nincs túl sok értelme az éjszakai kijárási korlátozásnak, az ingyenes parkolás pedig szerinte maga a halál, iszonyú káoszt teremt.

Zacher úgy látja, legalább a középiskolákban át kellene állni online oktatásra, a kijárási korlátozást ki kellene terjeszteni, és a vásárlói idősávot is vissza kellene hozni. A halasztható egészségügyi beavatkozásokat halasztani kellene, mivel elfogynak a szakdolgozók.

Hely van, gép van, gyógyszer van, dolgozó nincs

– fogalmazott a szakember, hozzátéve: az intenzív terápia, a fertőző betegek ellátása, a lélegeztetés speciális szakterület, nem lehet egy délután megtanulni.

Hangsúlyozta, azok, akik koronavírusos betegekkel foglalkoznak, látják, hogy nagyon durva a betegség. Az embereknek tudniuk kell, mivel állnak szemben, így érthetik meg a védekezés fontosságát.

Szólt az egészségügy átalakításáról is. Zacher szerint ha nem változik a törvény, például a másodállás szabályozása, akkor

januárban összeomlik az intenzív és a sürgősségi ellátás, valamint a mentőszolgálat.

Ezt azzal indokolta, hogy a mentőknél az orvosok túlnyomó többsége részállásban dolgozik. Szerinte az egészségügyet egységesen kell kezelni, nem lehet kiemelni a csapatból az orvosokat azzal a felütéssel, hogy most nekik rendezik a bérüket. Mint fogalmazott, egy orvos egyedül semmit sem ér, egységesnek kell lennie a bértáblának, a röghöz kötés szabályozásának és mindennek, mert csak így működhet az ellátás.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.

Ezek is érdekelhetnek