Nem közli a Zacher Gáborral készült interjú második részét a Szabad Európa

Kásler Miklós tanácsadójának nem tetszettek a bíráló szavak, inkább jegelik az anyagot.

Nem közli a Zacher Gáborral készült interjú második részét a Szabad Európa

Elkeserítő állapotokról számolt be Zacher Gábor a Szabad Európának adott interjújában, amelynek első részét a múlt héten tették közzé.

A toxikológus ebben többek között arról beszélt, hogy (Orbán Viktorral ellentétben) ő nem szokott felelőtlen ígéreteket tenni, és a miniszterelnöknek majd el kell számolnia a lassan 22 ezer halottal (azóta már 25 184 – a szerk.). Arról is beszélt, hogy az operatív törzs tájékoztatóit már jó ideje nem nézi, mert szerinte „nem mondanak igazat”.

Az interjú második fele tegnap jelent volna meg, ám helyette az olvasható a Szabad Európa oldalán, hogy egyelőre nem teszik közzé a podcast folytatását.

Az indoklás szerint a beszélgetés egyik következménye ugyanis az lett, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének elnöke, Kollár Lajos a szaktárca emailcíméről küldött üzenetében 63 szakmai tagozat vezetőjétől kérte, ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a Szabad Európának mondott.

A Népszava úgy értesült, több szakmai tagozat vezetője ugyanakkor a kérést azzal hárította el, hogy az elhangzottak etikai értékelése nem az ő feladatuk.

A Szabad Európa mindezek után úgy döntött, hogy jegelik az interjú második részét,

„A Szabad Európa minden országban, ahol jelen van, a felelősségteljes társadalmi vita színtere és a szabad véleménynyilvánítás fóruma. Ugyanakkor rendkívül fontos számunkra interjúalanyaink bizalma és védelme is, ezért Zacher Gáborral közösen úgy döntöttünk, hogy a vele készített beszélgetés második része egyelőre nem jelenik meg”

– fogalmaznak az indoklásban.

Kapcsolódó hírek