Szakszervezet: van olyan mentőállomás, ahol szinte mindenki koronavírusos

Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én.
Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyre nehezebben bírják a koronavírus-teszteléssel járó pluszmunkát a mentők, ráadásul egyre többen beleesnek a betegségbe vagy tesztre várnak – mondta a Klubrádióban Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője arról beszélt, fogy a mentők létszáma, ugyanakkor a megbetegedések száma, a tesztek iránti igény viszont nő: már napi több ezer tesztet kell elvégezniük, mely Kusper szerint lehetetlen feladat elé állítja kollégáit.

A mentők elsődleges feladata ugyanis a mentés, a tesztelést emellett kell elvégezniük. Mint mondta, 12-24 órás szolgálatok vannak, és vannak olyan mentők, akik a 12 órás műszak után szabadidejükben önként végzik a tesztelést. Hozzátette, a mentők használnak ugyan védőfelszerelést, de ők is ki vannak téve a megfertőződés veszélyének.

Az elnök szerint van már olyan állomás, ahol majdnem mindenki elkapta a vírust, máshol 15-en várnak tesztelésre.

Kusper Zsolt szerint jobb megoldás lett volna tesztelési pontok kialakítása, így abban az esetben a mentőknek csak akkor kellett volna kimenniük, ha idős, mozgáskorlátozott személyről lett volna szó. Megjegyzi, álláspontja szerint nem késő még tesztelési pontokat létrehozni, és odaküldeni az orvostanhallgatókat.

A szövetség elnöke úgy tudja, probléma van a tesztek elkészítésével is: hiába végzik el a mentők a teszteket, az elemzésnél is hiány van. Mint mondta, ott is kevesen dolgoznak, és kollégái értesülései alapján úgy tudja, közülük is többen karanténba kerültek.

Ezek is érdekelhetnek