DK: A kormány „elfuserált politikája” miatt egyre mélyül a gazdasági válság

A párt szerint a kormány luxuskiadásokra szórja a pénzt, miközben egyre többen egyre kevesebbet keresnek.

A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozói tűzifát készítenek elő szállításhoz a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án.
A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozói tűzifát készítenek elő szállításhoz a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Demokratikus Koalíció azt állítja, hogy a kormány „elfuserált politikája” miatt egyre mélyül a gazdasági válság és egyre nagyobb bajba kerülnek az emberek.

A DK alelnöke hétfői, online sajtótájékoztatóján a KSH-ra hivatkozva azt mondta, hogy az idei első félévben az egy főre jutó ipari termelés nyolc százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, amit

emberenként 143 ezer forintos csökkenést jelent.

Varju László arra is kitért, hogy a januári 682 ezerről augusztusra már 918 ezerre nőtt a részmunkaidőben dolgozók száma. Szerinte ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb azoknak a száma, akik bár nem munkanélküliek, mégis kevesebbet keresnek, mint tavaly. Ha hozzájuk számoljuk a munkanélkülieket, akkor kimondható, hogy Magyarországon foglalkoztatási válság is van – fogalmazott a politikus.

A kormány most is „luxuskiadásokra” szórja a pénzt, ahelyett, hogy azokon segítene, akik bajba kerültek – jelentette ki Varju László, aki szerint azonnal segíteni kell a munkavállalókon, a cégeken és a nyugdíjasokon.

Ezek is érdekelhetnek