Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Újabb egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Elvégre 2024-ben magyar űrhajóst küldünk a világűrbe.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) felszólal a Space 19+ űrprogramokkal és űrtevékenységgel foglalkozó konferencia plenáris ülésén Sevillában 2019. november 27-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) felszólal a Space 19+ űrprogramokkal és űrtevékenységgel foglalkozó konferencia plenáris ülésén Sevillában 2019. november 27-én. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Összesen 132 milliárd forintot csoportosítottak át a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból a költségvetés más soraira – vette észre a Portfolio.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az összeg legnagyobb részét – mintegy 115 milliárd forintot – a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kapta, a pénzből „a NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelése, pótbefizetése jogcímcsoportban beruházásokra jut majd”.

Nem járt rosszul az Innovációs és Technológiai Minisztérium sem: tízmilliárd forintot kap tőkeemelésre és 5,6 milliárd forintot a tárcához tartozó kerékpáros fejlesztésekre.

A kormányhatározatból az is kiderül, hogy mintegy 4,3 milliárd forinttal csökkentette a kormány a Központi Maradványelszámolási Alapot. A Belügyminisztérium ebből 2 milliárd forintot kapott “Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira”, 980 millió forint pedig az Emmit illeti “egyes szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztési támogatására”.

Ezen felül még 2,9 milliárd forinttal lett szűkösebb az általános költségvetési tartalék, amiből 2,4 milliárd forint az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatására megy majd el.

Egy másik átcsoportosításban ugyanakkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium is kapott

egymilliárd forintot űrtevékenységgel kapcsolatos feladatok ellátására.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter miniszter tavaly novemberben azt mondta: a kormány a következő három évben tízmilliárd forintot költ arra, hogy négy év múlva magyar űrhajós mehessen az űrbe.