Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Újraválasztanák Karácsony Gergelyt, ha most vasárnap lenne választás

A Publicus szerint a fővárosiak közel fele elégedett Karácsony Gergely első évével.

Karácsony Gergely főpolgármester a Főpolgármesteri Hivatal, Hol szabad vagy, otthon vagy - Budapest mindenkié! elnevezésű rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Városháza parkolójában 2019. október 23-án.
Karácsony Gergely főpolgármester a Főpolgármesteri Hivatal, Hol szabad vagy, otthon vagy - Budapest mindenkié! elnevezésű rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Városháza parkolójában 2019. október 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Újfent Budapest főpolgármesterévé választanák Karácsony Gergelyt, ha most vasárnap lenne voksolás

– derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint Karácsonyt egy most esedékes választáson a megkérdezettek 46 százaléka támogatná, amennyiben pedig az összes ellenzéki párt támogatását is hozzáteszik, 49 százalékot kapna. A válaszadók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mást látna inkább a fővárosi bársonyszékben.

A Publicus rámutat: Karácsony Gergely megítélése eddig hullámzó volt. A tavalyi választási győzelem utáni első hónapok az ismerkedés jegyében teltek, decemberben a megkérdezettek 42 százaléka volt bizonytalan a személyét illetően, a válaszadók harmadától kapott csak jó értékelést, igaz, az elégedetlenek tábora a válaszadók alig negyedét tette ki.

A koronavírus-járvány első hullámából jól jött ki a főpolgármester és csapata, a felmérés szerint gyors és határozott válaszokat adtak a járványra, jól, a kormánynál jobban kommunikálták az intézkedéseket, egyes előírásokról pedig – mint például a maszkhasználatról – előbb is döntöttek.

Áprilisban ezt rekordelégedettség támasztotta alá: akkor a megkérdezettek közel kétharmada támogatta Karácsonyt, az ellenzéki táborban 91-97 százalékon állt, a Fidesz szavazói közül pedig 19 százalék mondta azt, hogy elégedett.

Májusra aztán csökkent Karácsony népszerűsége, az elégedetlenség augusztusra érte el a mélypontot, az összegzés szerint ebben szerepet játszott a nagykörúti kerékpársávok, egyéb forgalomszervezési intézkedések kormányoldali támadása. Ekkor a megkérdezettek mindössze 45 százaléka monda azt, hogy elégedett a főpolgármesterrel.

Szeptemberben emelkedni kezdett Karácsony Gergely népszerűsége, 4 százalékponttal állt jobban a főpolgármester, mint augusztusban. Ez az elemzés szerint betudható annak, hogy a DK szekértábora 100 százalékban volt elégedett a munkájával.