Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Hatalmas árfolyamkilengések, extrém lehetőségek: itt a decentralizált pénzügyek világa

Küszöbön az új, blokklánc alapú pénzügyi forradalom.

Hatalmas árfolyamkilengések, extrém lehetőségek: itt a decentralizált pénzügyek világa
Fotó: Flickr/Crypto360

Akik nem ismerősek a kriptopénzek területén, azok legfeljebb a bitcoinra gondolhatnak a DeFi, azaz a Decentralized Finance (decentralizált pénzügyek) kapcsán, ám ennél sokkal többről van szó.

A DeFi is azt szeretné elhozni pénzügyeinkben, mint a bitcoin, csak kicsit másként. A DeFi alatt azt értjük, hogy immár nem csupán a bankok által kibocsátott (központosított) pénz decentralizált helyettesítése a cél, hanem a teljes pénzügyi rendszer áthelyezése közösségi, algoritmikus alapokra, ezzel kiküszöbölve az olyan „felesleges” harmadik feleket, mint a bankok, a pénzváltók, a biztosítók vagy a hitelezéssel foglalkozó cégek.

Miért jó, ha nincs harmadik?

Mert lényegesen olcsóbb, és nem osztunk meg szükségtelen adatokat extra szereplőkkel. Jelenleg például amikor bankkártyával fizetünk egy boltban, nem közvetlenül az eladóhoz kerül a pénz, hanem elvándorolnak az adataink a bankhoz, a bank hitelesíti a tranzakciót, majd valahány napon belül jóváírja az összeget az üzlet számláján. Mi fizetjük a kártyánk használati díját, az adott üzlet pedig a terminál és a tranzakció díját, ami így együtt igencsak költséges.

A DeFi ezt a duplán fizetett költséget kerüli ki úgy, hogy közvetlenül az eladónak írja jóvá a pénzt, a tranzakciót pedig a közösség érvényesíti a közösen fenntartott blokklánc-rendszeren.

Hogyan tovább?

Több külföldi, főleg angol nyelvű honlap segít megérteni a ma még újdonságnak számító decentralizált pénzügyek világát. Magyar nyelven egyelőre kevés szakértői forrás érhető el, az egyik ilyen a CoinCash, amely egy külön a decentralizált pénzügyekkel foglalkozó oldalon igyekszik képbe hozni az új pénzügyi forradalom iránt érdeklődőket. Ha pedig beleszerettél a kriptopénzekbe, de akad még kérdésed, a CoinCash magyar nyelvű ügyfélszolgálatának ezeket is felteheted.

Sőt, a kriptopénzváltó cég idén ősszel lett hároméves, így a születésnapi akciójuk keretében most

váltási díj nélkül vásárolhatsz náluk DeFi-termékeket.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt