Koronavírus-járvány: ezek a szigorítások lépnek életbe hétfőtől

Többek között 1 millióra büntethetik a renitens üzleteket, rendőrt hívhatnak a maszk nélkül utazókra.

Rendőrök igazoltatnak egy csoportot a budapesti Szent Gellért téren 2020. április 8-án.
Rendőrök igazoltatnak egy csoportot a budapesti Szent Gellért téren 2020. április 8-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Közlöny aktuális számában megjelentek azok a hétfőtől életbe lépő szigorításokat, melyről a szerdai kormányülésen döntöttek, Orbán Viktor pedig a Facebook-oldalán jelentett be ezekből néhányat.

Az már tudott volt, hogy este 11-től zárva lesznek a szórakozóhelyek. Most kiderült, hogy 23 és 6 óra között a vendéglátóhelyeken is csak a rendelés átvételéig, annak kifizetéséig lehet tartózkodni. Zenés-táncos rendezvényt továbbra is akkor lehet megtartani, ha 500 fő alatti a létszáma, ide kell számolni a személyzetet is.

A rendelet hangsúlyozza, hat éven felül mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, a várótermekben, a boltban – vásárlás és munkavégzés céljából –, a bevásárlóközpontok területén, a moziban, a múzeumban, a könyvtárban, a postán, a hivatalokban, a kórházban (a betegnek nem).

Azok, akik a tömegközlekedésen nem hajlandók maszkot viselni, meg kell tagadnia a sofőrnek az utazást. Ha nem hajlandó leszállni, akkor rendőrt is hívhat hozzá.

Amennyiben a kereskedelmi hatóság tudomást szerez arról, hogy egy üzletben megszegik a járványügyi szabályokat, először figyelmeztet, másodszor 100 ezer és egymillió forint közötti bírságot szab ki, harmadszor pedig minimum 3 napra, maximum egy évre is bezárhatja a helyet.

A rendelet határoz arról is, hogy október 1-től reggel az iskolába lépéskor testhőmérsékletet kell mérni, a külföldről hazatérő magyaroknak, amennyiben nem merül fel koronavírus-fertőzés gyanúja, 10 napig elég karanténban lenniük, illetve hétfőtől érvényes a PCR-tesztek hatósági, 19 500 forintos ára.

Kapcsolódó hírek