Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Felmérés: az emberek 42 százaléka rosszabbul él, mint a járvány előtt

A Fidesz-pártiaknak 5 százaléka, míg az ellenzéki szavazók 27 százaléka számol be nagy jövedelem-visszaesésről.

Lőrik Ágnes, a Szécsényi Gyerekesély Program tanodájának vezetője (b) nézi egy a program által támogatott fiatal lány füzetét a Nógrád megyei Nagylócon.
Lőrik Ágnes, a Szécsényi Gyerekesély Program tanodájának vezetője (b) nézi egy a program által támogatott fiatal lány füzetét a Nógrád megyei Nagylócon. Fotó: MTI/Komka Péter

Drasztikusan nőtt azok száma, akiknek sokkal kevesebb pénzből kell megélniük a járványt követő válság miatt

– derül ki a Publicus Intézet augusztus utolsó hetében készült felméréséből.

A Népszava megbízásából készült kutatás szerint a válaszadók fele úgy látja, hogy már a recessziót éljük, 30 százalék szerint még most érkezik, 14 százalék pedig úgy látja, nincs és nem is lesz hazánkban gazdasági válság.

A felmérés szerint az ellenzéki szavazók 92 százaléka szerint bajban van a magyar gazdaság, a kormánypárti tábornak a 64 százaléka látja így. A GDP csökkenését a DK-szimpatizánsok, valamint a közepes és kisvárosban élő, munkahellyel rendelkezők tartják a leginkább érezhetőnek.

Beszédes változás, hogy míg júniusban a lakosság 26 százaléka mondta azt, hogy csökkent a bevétele a válság hatására, mostanra 42 százalékra ugrott fel ez az arány. Júniusban a válaszadók 10 százaléka mondta azt, hogy sokkal kevesebb pénzből kell megélniük, ez mostanra 17 százalékra emelkedett. Érdekes itt is a kormánypárti-ellenzéki eltérés:

a Fidesz-pártiaknak 5 százaléka, míg az ellenzéki szavazók 27 százaléka számol be nagy jövedelem-visszaesésről.

A felmérés szerint a megkérdezettek 15 százaléka elveszítette a munkáját a járványhelyzet miatt, több mint 20 százalék számolt be csökkent munkaidőről, a válaszadók 28 százalékát pedig fizetéscsökkenés érintette.

Ijesztő adat érkezett a 60 év feletti, nyugdíj közelében álló, kiszolgáltatottak szegmenséből: a munkavállalók több mint 60 százalékának csökkentették a bérét a munkaadók az elmúlt hónapokban. A felmérés szerint legkevésbé a 30-44 év közöttiek fizetése sínylette meg a járvány negatív hatásait.