Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Orbán interjút adott a tévéjének: „az országnak működnie kell”

Mindenki nyugodjon meg, a nemzeti konzultáció kitöltői már kezelik a járványt.

Orbán interjút adott a tévéjének: „az országnak működnie kell”

Exkluzív „interjút” adott Orbán Viktor az M1 propagandacsatornájának szombaton, az este 8 órától vetített beszédben a miniszterelnök lényegében rátolta „az emberekre” a koronavírus-járvány következő hullámának intézkedéseivel járó felelősséget, de szó esett arról is, hogy Magyarországon szerinte sokszínűbbek a médiaviszonyok, mint Németországban.

Az azonosított fertőzöttek számának folyamatos emelkedésével kapcsolatban Orbán azzal kezdte, „lesz ez még magasabb is”, ezt követően hosszan magyarázott arról, hogy a legutóbbi nemzeti konzultációval „az emberek kijelölték a védekezés irányát”, ami pedig az, hogy „az országnak működnie kell”.

A nemzeti konzultáció eredménye alapján azt várják a magyar emberek a kormánytól, a miniszterelnöktől, az egészségügyi rendszertől, a gazdaságirányításban résztvevőktől, hogy tartsák működőképes állapotban Magyarországot és ne engedjék, hogy a vírus megbénítsa az ország és a magyarok mindennapjait – mondta.

Az emberek akarják

Orbán arról is beszélt, a tavaszi helyzethez képest nyugodtabb, mert pontosan tudja, hogy mivel állunk szemben, pontosan tudja, hogy a védekezéshez megvannak az eszközök és azt is pontosan tudja, hogy az emberek mit akarnak.

„Nem egyedül állok a gáton, hanem van mellettem egymillió-nyolcszázezer ember” – mondott köszönetet a kormányfő azoknak, akik részt vettek a kétes hitelességű nemzeti konzultációban.

A védelmi szabályokról szólva elmondta, szombaton szankciókról is döntött a kormány:

ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is kap büntetést, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.

Megjegyezte: nem az „állam izmait” akarják mutogatni, csak belátást kérnek mindenkitől, viszont ha nem tartják be a szabályokat, akkor azt ki kell kényszeríteni. Ezt nem durván kell, hanem a közjó érdekében világosan, értelmesen, az együttműködés hangján megfogalmazott kérésként – mondta.

Megerősítette, hogy amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma, fel sem merül az iskolák bezárása. „Nem akarunk kijárási tilalmat, nem akarunk digitális iskolát, normális életkereteket akarunk” – magyarázta.

A kormányfő arról is beszélt, ötlet szinten „az asztalon vannak” olyan kérdések, mint pl. hogy 23 óra után bezárják-e a bárokat, szórakozóhelyeket, hogy hogyan kényszerítsék ki a maszk-használatot, vagy hogy bemehessenek-e szülők az iskolába.

Munkahely, az lesz

Orbán Viktor felidézte: a kormánynak volt egy vállalása, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fognak teremteni. Szerinte a márciusi és a mostani számok azt mutatják, hogy a kormány tartotta az ígéretét, sőt a munkahelyek száma növekedni fog az év hátralevő részében.

A kormányfő szerint egy helyen van komoly baj, ugyanis a budapesti turizmus majdnem száz százalékban a külföldiekre épült és most „beszakadt”. Az az üzleti modell, ami mentén működnek a szállodák és az éttermek Budapesten – hogy a vendégéjszakák több mint kilencven százalékát a külföldiekhez lehetett kötni – nem lesz fenntartható, nemcsak idén, hanem a következő évben sem – magyarázta.

Szólt arról is, hogy a visegrádi országokkal napi kapcsolatban van a kormány, létrehoztak egy járványügyi egyeztető irodát a lengyel elnökség alatt, hogy a kapcsolat még erősebb legyen. Ezért rájuk nézve mindig érdemes külön szabályokat alkotni – emelte ki.

Elmaradhatatlan migránsozás

Az interjúban Orbán Viktor arról is beszélt: a kormány a válság kezelése mellett a hosszú távú ügyekkel is foglalkozik. Mint mondta, különbség van a V4 országok és Közép-Európa, valamint Nyugat-Európa közt. Ők elkötelezték magukat egy nyitott társadalom mellett, amiben a határoknak nincs jelentősége, a migránsokat beengedik, sőt behívják és egy vegyes világot képzelnek el, idegen kultúrákból érkezett emberekkel akarnak együtt élni – mesélte.