Megugrott a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Pedig Szijjártó szerint kifejezetten jól védekeznek, nem kockázatos, ha onnan turisták érkeznek.

A koronavírus-járvány miatt az érkezők testhőmérsékletét mérik és az előírások betartására figyelmeztetik a beengedés előtt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bejáratánál Budapesten 2020. április 17-én.
A koronavírus-járvány miatt az érkezők testhőmérsékletét mérik és az előírások betartására figyelmeztetik a beengedés előtt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bejáratánál Budapesten 2020. április 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megugrott a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban, az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli kimutatása szerint szerdán 650 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki,

ami mintegy 150-el több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál.

Emlékezetes, ez az egyik olyan V4-es ország, amelyből a magyar kivételszabályok szerint továbbra is érkezhetnek turisták mindössze egy ötnapos negatív teszttel, mondván, hogy Csehország is „kifejezetten sikeresen védekezett” eddig a koronavírus-járványban.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 25 773 ember kapta meg a betegséget Csehországban. A napi esetek száma az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik, gyorsabban mint tavasszal. A fertőzés következtében 425-en haltak meg, míg több mint 18 300-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a hétezret.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter jelezte, hogy a romló helyzet következtében valószínűleg szigorítani kell az érvényben lévő óvintézkedéseket. A miniszter szerint ez elsősorban Prágát érintené, ahol a 100 ezer lakosra eső fertőzöttek száma már ötven körül jár.

A legrosszabb helyzet a dél-morvaországi Hodonínban és környékén van, ahol százezer lakosra 64 beteg esik.

Szerdán jelentették be, hogy megbetegedett Jarmila Rázová, tisztifőorvos is, és karanténba vonult.

Kapcsolódó hírek