Időjárás

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Bűnügy

Börtönőrök életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat, őrizetbe vették őket

Bűnügy

Zárjegy nélküli cigarettát, drogot és befektetési aranyat találtak a rendőrök egy férfinál Vecsésen

Lemondott Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Nyugdíjba megy a kérlelhetetlenül tiszta, demokratikus választások Müller Cecíliája.

RövidenRöviden
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Fotó: kormany.hu/Kovács Márton

Augusztus 31-i hatállyal lemondott a Nemzeti Választási Iroda elnöki tisztségéről Pálffy Ilona és nyugdíjba vonul, erről ma tájékoztatta a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit – közölte az NVI kedden.

Pálffy Ilona az NVI elnöki tisztét az iroda megalakulása, 2013. május 24-e óta tölti be. A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVI új elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre.

A tájékoztatás szerint a frakciók képviselőivel történt megbeszélésen szóba kerültek az NVI-nek a választási eljárásról szóló törvényt, illetve az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt érintő javaslatai is.

Az egyik javaslat szerint Pest megyében változna a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztása úgy, hogy a választókerületek lakosságszámának átlagtól való eltérése ne haladja meg a törvényben rögzített értéket. Az NVI egy másik javaslata szerint felfüggesztenék azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a regisztrációját, akik a megelőző időszakban – visszafelé számítva a második országgyűlési választásig – nem küldtek vissza levélszavazási iratot, és más formában sem léptek kapcsolatba a Nemzeti Választási Irodával. Ezek a választópolgárok mindaddig nem kapnának újabb levélcsomagot, „amíg nem adnak hírt magukról” a választási iroda felé.

Az NVI javasolja továbbá, hogy az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörök alszavazókörökre legyenek bonthatók, így ugyanazon épületen belül több külön teremben, gyorsabban történne a szavazás. Az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően átdolgozásra kerülne a választási plakátok szabályozása, rögzítve az ingyenesen elhelyezhető plakátok számára biztosítandó felületeket és ugyancsak az Ab határozata alapján változna a vissza nem vitt ajánlásgyűjtőívek szankcionálási rendszere is.

Ezek is érdekelhetnek

A Kúria szerint sem jogsértő az érvénytelen szavazásra buzdítás

Felmondott a státusztörvény miatt, buszsofőr lett nettó 5-600 ezerért a Földes Ferenc Gimnázium tanára

Orbán Viktor elutazott

Még eggyel több országos listás mandátumot nyert a Fidesz

Félmilliós bírságot szabtak ki Karácsony Gergelyre

MMM: Szándékosan nehezíti a Nemzeti Választási Iroda az ellenzék aláírásgyűjtését