Belföld

Drámai bejelentést tett Dobrev Klára, itt a vége

Belföld

Azonnal lemondott Orbán minisztere a tegnapi csúfos kudarcuk után

Bulvár

Botrány az ATV-ben: Magyar Péter kisétált élő adásban az interjúról

Karácsony Gergely kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését

A főpolgármester szerint az urnák felbontása óta akár manipulálhatták is a szavazólapokat.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án.
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely. A posztért a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP színeiben újrainduló városvezető ezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt megtartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, azt követően, hogy a Fidesz-bábu Vitézy Dávid kezdeményezése nyomán az NVB előző nap elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Karácsony Gergely kijelentette: annyi jogbizonytalanság van az újraszámlálási folyamatban, hogy azok csak egy új választással orvosolhatók, mert

az egész újraszámlásási folyamatban semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, „az NVB statáriálisan meghozott döntése miatt”.

Rendkívüli sajtótájékoztató a Nemzeti Választási Iroda előtt.

Posted by Karácsony Gergely on Thursday, June 13, 2024

Közölte, akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek, vagyis bármi lesz az eredmény, új választást kezdeményez.

Azt mondta: minden perc egyre kevesebb reménnyel kecsegtet arra vonatkozóan, hogy a főpolgármester-választás eredménye megnyugtató lesz a budapestiek számára.

Egyrészt világossá vált, hogy „a Fidesz a választópolgárok megtévesztésére alapozta a stratégiáját” – érvelt, jelezve, az európai választási megfigyelők missziója is felhívta a figyelmet arra, hogy az utolsó pillanatban visszaléptetni egy jelöltet a választópolgárok megtévesztésére szolgáló stratégia.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, ez óriási kihívás volt a választási szerveknek is, az 1400 szavazókörben dolgozó szavazatszámlálóknak.

Emellett szerinte „azok az úgynevezett bizonyítékok”, amelyek nyomán az NVB döntött, sem a korábbi joggyakorlat, sem a jogszabályok alapján nem indokolják az újraszámlálást. Úgy fogalmazott:

a „bizonyítékok” valójában a fideszes szavazóköri delegáltak egyennyilatkozatai, amelyben azt állították, úgy emlékeznek, hogy valami nem volt rendben. Olyan embereké, akik hétfő hajnalban az aláírásukkal vállalták, hogy ezek a szavazatok érvénytelenek.

A főpolgármester szerint további kételyeket vet fel, hogy az NVB nem a lezárt plombával ellátott urnákat rendelte be a Nemzeti Választási Irodába (NVI), hanem arra utasította a helyi választási irodákat: bontsák fel az urnákat és az érvénytelen szavazatokat juttassák el az NVI-hez.

„Nehéz emögött nem politikai szándékot feltételezni” – jegyezte meg.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nem tették kötelezővé a pártok delegáltjainak jelenlétét a plombák felnyitásakor, illetve nem látták el úgynevezett kötegeléssel a szavazatokat – mondta Karácsony Gergely.

„Ki tudja, mire eljutnak az NVI-hez, ki húz be Vitézy Dávid neve mellé egy X-et?” – tette fel a kérdést, hozzáfűzve,

nagyon könnyű így egy tollvonással az érvénytelen Vitézy-szavazatból érvényes Vitézy-szavazatot csinálni.

Vagyis nem lehetünk biztosak abban, hogy az újraszámlálás során nem történik-e olyasmi, ami érdemben befolyásolja a végeredményt – összegezte.

Karácsony Gergely azt mondta: nem tudható az sem, hogy akik „mind a két fideszes jelöltre” szavaztak, egy tudatos érvénytelen szavazatot akartak leadni, vagy érvényes szavazatként kell ezeket számon tartani. Az sem tudható, hogy a Fővárosi Választási Iroda ezzel kapcsolatos útmutatása eljutott-e mindenhova – sorolta.

Kijelentette: erre a helyzetre az egyetlen megnyugtató válasz a budapestiek és minden demokrata számára az, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

Ez is érdekelhet: Megszámlálták a külképviseleti szavazatokat: a Tisza Párt toronymagasan elverte a Fideszt

Kapcsolódó hírek

Az EU legszegényebbjei lettek a magyarok, a bolgárok is többet költenek nálunk

Amire van pénz: 480 milliót költene sminkesre, fodrászra és stylistra az MTVA

Vitézy Dávid új választást szeretett volna két kerületben, ahol nagyon kikapott

Újraszámolták a szavazatokat, eldőlt Budapest sorsa

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Karácsony Gergely: „Most akarják elcsalni a választást. Gyertek 6-ra az Alkotmány utcába!”

Óriási izgalmakat hozott a budapesti főpolgármester-választás, itt a végeredmény

Vitézy nem nyugszik, „rengeteg nyitott kérdés” miatt akar újraszámolást

Hivatalos: megállapította a főpolgármester-választás eredményét a választási bizottság

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!