Tavaly óta több mint 6000 dolgozó tűnt el a magyar egészségügyből

Döntően a legutóbbi hónapokban hagyták el a pályát.

Tavaly óta több mint 6000 dolgozó tűnt el a magyar egészségügyből

Tavaly május óta 6500 fővel, 122,4 ezerről 115,9 ezerre csökkent az egészségügyi alkalmazottak száma – írja a Népszava.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a lapnak azt mondta, a felmondási hullám az utóbbi hónapokban erősödött fel. A létszámcsökkenés okát nem tudta megmondani, de úgy véli,

ha lesz a járványnak második hulláma, az nagyon súlyos helyzetet teremthet.

A Népszava értékelése szerint több tényező is közrejátszhatott az egészségügyi dolgozók számának csökkenésében. Például az is, hogy a kórházak kevesebb fekvőbeteget fogadnak, így kevesebb munkaerőre van szükség, de az sem mellékes, hogy az egészségügyi dolgozók jelentős része 20-30 százalékos bevételcsökkenést volt kénytelen elviselni a járvány alatt megszűnt kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségek miatt. Tovább apasztotta a létszámot a nyugdíj mellett dolgozó egészségügyiek kiesése, valamint a védőeszközök hiánya miatti elégedetlenség is.

Soós Adrianna információi szerint a szociális ágazat sincs túl jó helyzetben, ott 13 ezerrel csökkent a dolgozók létszáma. Ráadásul e szektor munkavállalói legalább százezer forinttal kevesebbet keresnek, mint az egészségügyisek, és az egyszeri 500 ezer forintos jutalom sem járt nekik.

Kapcsolódó hírek