Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Karácsony: az ezeréves magyar állam nem épülhet fennhéjázó uralkodásra

Karácsony: az ezeréves magyar állam nem épülhet fennhéjázó uralkodásra
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

„Az ünneplés ma leginkább számvetés, a mögöttünk hagyott hónapok megannyi nehézségével, fájdalmával és a jövővel kapcsolatos szorongásokkal. Tudjuk: nem vagyunk még túl a nehezén, a járvány visszatérése miatt újabb erőfeszítéseket igényel szeretteink és közösségünk védelme, a pandémia nyomában érkező gazdasági válság pedig mélyebb és hosszabb, mint gondoltuk” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely augusztus 20-a alkalmával.

A főpolgármester szerint a kialakult helyzet kényszert teremt a változásra világszerte, „a darabjaira hullott világot úgy kell összeraknunk, hogy nem a régit akarjuk toldozni-foltozni.”

Sokféle elnevezése volt a múltban a mai ünnepnek, augusztus 20-ának. Én ezt az újkeletűt szeretem a legjobban:…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, August 19, 2020

Azt is írta, új társadalmi-gazdasági viszonyrendszert kell alkotni, amelyben számba vesszük a járványveszély által előhívott társadalmi reakciókat, és azokat a válságtüneteket is, amelyek már a koronavírus előtt is láthatóak voltak.

„Nem pusztán lehetőség, de kényszer is a változás Magyarországon is, mielőtt tragikus leckékből tanuljuk meg, hogy a társadalmi szolidaritás és a szociális biztonság eddigi intézményei mára elégtelennek bizonyulnak”

– fogalmazott a főpolgármester.

Úgy látja, a járvány tapasztalatai azt mutatják, hogy fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. Mint írta, Magyarország idei születésnapját úgy kell megélje, hogy az újjászületésére készül. Legfontosabbnak a közösségek megerősítését tartja, e nélkül sem a járványon, sem a gazdasági nehézségeken nem lehet túllendülni. Hangsúlyozta,

„a közösség nem épülhet a kirekesztésre, megbélyegzésre, csakis az elfogadásra és a türelemre”.

„Az ezeréves magyar állam is közösség, ami nem épülhet fennhéjázó uralkodásra, csakis a szolidaritásra és a partnerségre. A közösséget nem a bezárkózás, hanem az együttműködés, az összefogás erősíti”

– írta Karácsony. „Mindannyiunknak kijut hát mostanság a nehéz feladatokból és a küzdelmekből is. Úrrá lenni ezeken, csak együtt, közösségben tudunk. De így – hiszem – sikerülni fog. Boldog születésnapot, Magyarország!” – tette hozzá.