Tállai elintézte: az egész EU-ban adómentes lesz az otthoni pálinkafőzés

Akkora szériában van a kormány, hogy már a többi országnak is nyer szabadságharcokat.

Tiborcz István, Orbán Ráhel férje és Orbán Viktor miniszterelnök pálinkáznak 2013 decemberében.
Tiborcz István, Orbán Ráhel férje és Orbán Viktor miniszterelnök pálinkáznak 2013 decemberében. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett”

– tolmácsolta az újabb „Brüsszel” elleni fényes diadalt az MTI annak kapcsán, hogy Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának bejelentése szerint a jövő év elejétől az egész Európai Unióban adómentes az otthoni pálinkafőzés.

A 800 ezer alkoholista országában Tállai emlékeztetett: Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga „pálinkaszabadságharcát” az unióval. A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt.

Később kedvezményes szabályokat harcolt ki a kormány, az elmúlt időszakban pedig azért küzdött, hogy ezeket, az egyébként csekély terhet előíró rendelkezéseket is el lehessen törölni, ami most meg is történt.

Az új szabályok értelmében a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A pálinkafőző magánszemély azonban nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják. Az új kedvező szabályok az irányelv rendelkezései szerint 2022. január 1-vel léphetnek hatályba.

Kapcsolódó hírek