Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt egy fiatal magyar kézilabdázó

Fox: Bidennek jelentős az előnye Trumppal szemben két „csatatér” államban

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.
Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. Fotó: Flickr/Phil Roeder

Joe Biden várható demokrata párti elnökjelöltnek jelentős az előnye Donald Trump elnökkel szemben két, úgynevezett csatatér államban – derül ki a republikánusokhoz közelálló Fox televízió legfrissebb felméréséből.

A felmérés mintegy tíz százalékos Biden-előnyt mutat Michiganben és Pennsylvaniában, abban a két ingadozó, vagy csatatér államban, ahol négy évvel ezelőtt Trump nyerte az elnökválasztást. A csatatér, vagy ingadozó államok rendszerint nem jellemzően republikánusokra vagy demokratákra voksolnak, hanem politikai rokonszenvük és választásuk az aktuális helyzetnek megfelelően alakul. Az ezekben az államokban élők szavazataiért mindig nagy a politikai harc az elnökjelöltek között.

Michiganben Joe Biden támogatottsága 49 százalékos, míg Donald Trumppal a megkérdezettek 40 százaléka rokonszenvezik. Pennsylvaniában csekéllyel nagyobb a különbség a két politikus elfogadottsága között: Bidenre szavazna a megkérdezettek 50 százaléka, míg a 40 százalékuk változatlanul Trumpot választaná elnöknek. Mindkét tagállamban Trump a fehér bőrű amerikaiak, míg Biden a színesbőrűek, az elővárosokban élők és a nők körében népszerűbb.

A felmérést szombat és hétfő között végezték mobiltelefonon, 756 michigani és 796 pennsylvaniai választó körében. S bár elemzők szerint nem reprezentatív erejű, de fontosnak ítélik éppen azért, mert a többnyire Trumpot támogató Fox televízió készítette.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pénteken nagy teret szentelt az úgynevezett Lincoln Project csoportnak, amelynek tagjai tehetős, vagy egyenesen milliárdos republikánusok, akik a republikánus Trump helyett a demokrata párti Bident támogatják. A Lincoln Projectet tavaly novemberben hívták életre republikánus jogászok. Tevékenységüket John Cornyn, texasi republikánus szenátor a napokban – a New York Post című lap tudósítása szerint – úgy minősítette: „politikai tanácsadók ármánykodása tisztán pénzért”. A Lincoln Project egyik alapítója egyébként George Conway ügvéd, aki Donald Trump egyik tanácsadója, Kellyanne Conway férje.

Az NPR idézte Erin Perrine-t, a Trump-kampány egyik szóvivőjét, aki szerint a Lincoln Project „az a mocsár, amely megpróbálja megbuktatni az elnököt”.

Földrengés volt New York környékén, az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékén

600 ezer forintos Gucci-táskával a vállán utazott Trumphoz Orbán Viktor 19 éves lánya

Trump Orbán Viktorról: „remek munkát végez, ő a főnök”

Súlyos bejelentést tett az ukrán rendőrség

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik