Az ügyészség nem talált olyan jelet, hogy Kaleta fizetett volna a 19 ezer pedofil képért

Nem lett meg az áfás számla.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én.
Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyomozás során nem merült fel arra vonatkozó konkrét adat, hogy a gyermekpornográf képekkel lebukott volt perui magyar nagykövet, Kaleta Gábor fizetett volna a gépén tárolt felvételekért, illetve a vádiratban leírtakon túl más tiltott tevékenységet is végzett volna – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, melyet a Széll Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére adott.

Széll többek között arról is érdeklődött, hogy miért tartotta titokban az ügyészség a Kaleta ellen indult eljárást még a külföldi nyomozás lezárulása után is, illetve a volt nagykövet hogyan vett részt a pedofil hálózatban, és végzett-e más tiltott tevékenységet.

„Az ügyek egyedi sajátosságainak és az eljárások eredményes lefolytatásának mindenkori szem előtt tartásával történik annak megítélése, hogy az arra jogosult főügyésszég mely ügyekben ad ki közleményt. Mindezek mellett az egyes ügyekben érkező egyedi megkeresésekre az ügyészség a jogszabályok keretei között válaszol”

– magyarázta Polt.

A 444.hu emlékeztet, a Kaleta-ügyben akkora volt a titkolózás, hogy a volt perui nagykövet kirúgását nem is indokolta nyilvánosan a külügy, az ügyészség sem adott ki közleményt. Az egészre úgy derült fény, hogy a ma már éppen bedarálás alatt álló Index részletes, tényfeltáró cikket közölt a témában.

Kapcsolódó hírek