Tájékoztatási szóvivő: további lépéseket indokolhat a járványügyi helyzet

De tájékoztatás érkezett arról is, hogy a járvány első szakaszában Magyarország S-I-K-E-R-E-S-E-N védekezett.

Tájékoztatási szóvivő: további lépéseket indokolhat a járványügyi helyzet

A kormány intézkedéseinek célja, hogy megakadályozzuk a koronavírus behurcolását külföldről

– magyarázta Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője kedd reggel az M1-en.

A kormányzati talentum ismét előadta a propaganda nézőinek, hogy Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában; a magyarok fegyelmezett viselkedésének köszönhetően sikerült „ellaposítani” a járványgörbét. A hazai helyzet most is kedvező, az új fertőzöttek száma nagyon alacsony (legalábbis a hivatalosan közölt, azonosított esetek száma – a szerk.), és több nap is eltelik a vírus okozta halálesetek között – újságolta Farkas.

Sietve megjegyezte, nem minden ország volt azonban ennyire sikeres: azt tapasztalni Európán belül is, hogy a járvány újra felütötte a fejét; egyes uniós tagállamokban és Magyarország szomszédjainál is jelentősen megnőtt az esetszám.

A kormány reményei szerint a határellenőrzés visszaállításával a fertőzés behurcolása megállítható, így a kedvező vírushelyzet továbbra is fenntartható Magyarországon

– mondta a szóvivő.

A járvány esetleges második hullámáról azt közölte, a kormány abban bízik, hogy az alapvető távolságtartási és higiéniai szabályok betartása és a határellenőrzés visszaállítása, valamint – ha szükséges – a határátkelők lezárása elegendő lesz ellene, de a járványügyi helyzet indokolhat további lépéseket is.

A szóvivő mindettől teljesen függetlenül szólt arról is, hogy nagy az öröm, mert a hétfői összesítés szerint már mintegy 400 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet.

Kapcsolódó hírek