Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Térképen a piros, sárga és zöld jelzésű országok – itt vannak a tudnivalók, ha külföldre utazol

RövidenRöviden
Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én.
Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap jelentette be, hogy a szerda 0 órától hatályba lépő szabályozás szerint három kategóriába sorolják az országokat aszerint, hogy mennyire súlyos az adott országban a koronavírus-fertőzöttség.

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelent térkép szerint az európai országok besorolása jelenleg a következő:

Az európai országok besorolása Magyarországon a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából.

Az európai országok besorolása Magyarországon a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából.Forrás: Magyar Közlöny/MTVA Sajtóadatbank

Megjegyzik, a besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttsége viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe. Az országok besorolását hetente felülvizsgáljuk, a kormány illetve országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra:

  • Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.
  • Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

Mit jelentenek a színek?

  • Piros – Azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, piros jelzést kaptak. Ilyen az Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna. A legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai kontineshez tartozó ország.
  • Sárga – Azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzést kaptak. Európában: Bulgária, Európa Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság. Ázsiában: Japán, Kínai Népköztársaság. Amerikában: Amerikai Egyesült Államok.
  • Zöld – Azok az országok, amelyek sem sárga, sem piros jelzést nem kaptak, zöld kategóriába soroltak. A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Napi 5 eurós belépőjegyet és helyfoglalást vezetnek be Velencében

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter