Kovács: Magyarországon demokratikusan megválasztott vezetők nem terjesztenek álhírt

Mégpedig azért nem, mert ez az állítás már egy korábbi országértékelésben is szerepelt.

Kovács: Magyarországon demokratikusan megválasztott vezetők nem terjesztenek álhírt

Magyarország nem tartozik azok közé az országok közé, amelyekben demokratikusan megválasztott vezetők terjesztik a félretájékoztatást

– mesélte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Krekó Péternek és Sohini Chatterjee-nek az Euronews internetes oldalán megjelent véleménycikkére reagálva, mely arról szólt, hogy Magyarország élenjár a félretájékoztató állami propagandában.

Kovács úgy tudja, hogy az elmúlt évtizedben, de különösen a koronavírus-világjárvány kitörése utáni pár hónapban Magyarország ahelyett, hogy terjesztette volna, keményen harcolt az álhírek ellen!

„Krekó és szakértő társai azt állítják, hogy Magyarország államilag támogatott dezinformációban bűnös” – írta Kovács Zoltán, aki szerint valójában ők folytatnak nem is kicsi félretájékoztatást.

Krekó és Chatterjee azt állítja például, hogy „Orbán Viktor építette ki a legcentralizáltabb médiabirodalmat” az Európai Unión belül. Érdekes módon ugyanez a fogalom szerepel a Bertelsmann Alapítvány finanszírozta és „független országszakértők hálózata” által kidolgozott áprilisi „független országértékelésben”. A regionális szakértők között azonban tíz közül kilenc a baloldali liberális Political Capital budapesti agytröszt munkatársa – hordott össze hetet-havat Kovács Zoltán, éppen csak az eredeti állítást nem cáfolva, miszerint „Orbán Viktor építette ki a legcentralizáltabb médiabirodalmat”.

Az államtitkár érvek, cáfolatok, érdemi vita helyett tovább személyeskedve rámutatott, hogy az Euronews cikke mögött Krekó Péter áll, aki a Political Capital alapítója, amely 2010 előtt több százmillió forintos szerződések alapján végzett kommunikációs tevékenységet a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette szocialista kormányok részére, így „az olvasók nagy hibát követnének el, ha készpénznek vennék Krekó állításait”.

A cikk azon kitételével kapcsolatban, amely szerint „a magyar kormány és a médiája sikeresen vádolt iráni diákokat a világjárvány magyarországi kitöréséért, hamisan állítva, hogy a világjárvány elsődleges forrása az illegális bevándorlás”, Kovács Zoltán azt állította, hogy senki sem okolta az iráni diákokat semmiért, tény, hogy ők voltak az első igazolt magyarországi fertőzöttek.

Az államtitkár tagadja Krekó azon állítását, hogy a rémhír- és álhírterjesztésre vonatkozó magyarországi szabályozással, amelyek a Covid-19-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben voltak érvényben, a bíráló hangokat akarták elhallgattatni, mondván, hogy a szóban forgó szankciók nem a véleménynyilvánítás ellen, hanem egyes specifikus esetekre vezették be: olyan hamis információk és ferdítések ellen, amelyek alááshatták vagy meghiúsíthatták volna a nagyközönség megvédelmezését a vírus terjedése ellen. Mint írta, a lényeg a kárt okozó hamis információ, és hasonló törvényekre a nyugati demokráciákban is bőven akad precedens, nemcsak veszélyhelyzet idején. A politikai ellenfelek nem találtak egyetlen olyan esetet sem, amikor egy „bírálót” elnémítottak volna – cinikuskodott utólag Kovács Zoltán.

Kapcsolódó hírek