Budapestiek nem is pályázhatnak a legújabb turisztikai támogatásra

Minden fronton ütik Orbánék a tavaly ősszel „nem jól” szavazó fővárosiakat.

Díszkivilágítás a Lánchídon Skócia nemzeti ünnepén, Szent András napján 2018. november 30-án.
Díszkivilágítás a Lánchídon Skócia nemzeti ünnepén, Szent András napján 2018. november 30-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Július 15-ig lehet pályázni a Magyar Turisztikai Ügynökség 60 milliárd forint keretösszegű programjára, a támogatásra azonban csak a legfeljebb 8 szobás vidéki szállások számíthatnak, a budapesti szálláshelyek nem – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt főleg a budapesti turizmus omlott össze.

Az Mfor.hu cikke szerint a felhívásban nem is indokolják, hogy a fővárosiak miért maradnak ki a programból, melynek az MTÜ szerint az lenne a célja, hogy 28 ezer szálláshely 55 ezer szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még idén, így segítve a vállalkozásokat a válságból való kilábalásból.

Az Mfor.hu megjegyzi, a budapesti szálláshelyek a korábbi Kisfaludy-programból is kiestek, melyet alapvetően vidéki szállások segítésére hoztak létre, és kizárólag vidéki szállodák, panziók nyertek meg. Emlékezetes, a program keretében gurult például 17,7 milliárd forint a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Hunguest Hotels Zrt.-hez.

A budapesti szálláshelyek közül sokan nincsenek jelenleg könnyű helyzetben. A magyarországi vendégéjszakák 40-45 százaléka a fővárosban realizálódik, az árbevétel közel kétharmada külföldi utazótól származik, akik nem tudnak SZÉP-kártyával fizetni – jegyzi meg az Mfor.hu. Rámutatnak, a hazai turizmus akkor menekül meg, ha azok az országok, ahonnan a legtöbb turista érkezik, sikeresen átvészeli a válságot, az embereknek pedig marad pénzük és bátorságuk az utazáshoz.

Kapcsolódó hírek