Nem vitázik Kásler a szociális dolgozók béréről, mert az 10 év alatt 14 százalékot emelkedett

Vagy ahogy a miniszter-matematikus mondja: „elérte a 2010-es fizetésük 114 százalékát”.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagyra becsüli a szociális dolgozók munkáját, ugyanakkor nem kíván vitázni Ungár Péterrel az ágazat béremelésének kérdésében Kásler Miklós emberminiszter – hangzott el a sorban már nyolcadik, gyermeteg, alákérdezős Miniszteri percekben.

Kásler szerint az LMP-s képviselő által kezdeményezett beszélgetésnek nincs tárgya, politikai akciónak ígérkezik.

„Senki nem gondolja, hogy a jelenlegi fizetések elérnék az optimálisat, de azt tudom mondani, hogy az utóbbi időszakban, öt éven keresztül minden évben valamilyen címen, jogon emelkedett az itt dolgozók fizetése, és elérte a 2010-es fizetésük 114 százalékát”

– adta elő zseniális számbűvészkedéssel Kásler a tíz éven át végbement 14%-os emelkedést. A miniszter azt is mesélte, hogy a béremelés évről évre folytatódni fog, bár ez a gazdaság teljesítőképességének függvénye!

Kásler mondatai kapcsán az Index felidézte, hogy a parlament ellenzéki szekciója és a szociális dolgozói szakszervezetek közösen követelték az egészségügyben adott juttatáshoz hasonló, egyszeri, bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítését, mivel ők kimaradtak a szórásból.

Ez ügyben levelet is írtak az emberminiszternek, de választ sem kaptak. Majd áprilisban tizenkilenc szakmai szervezet írt immár Orbán Viktornak, többek között azért, hogy vezessenek be veszélyességi pótlékot a szociális dolgozóknak, és a szociális munka is kapjon méltó elismerést a kormányzati kommunikációban, de erre sem kaptak választ.

Kapcsolódó hírek