Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

15 évet kapott a sólyi gyermekgyilkos

Különös kegyetlenséggel vízbe fojtott, agyonvert, majd sorsára hagyott egy 8 éves kislányt.

A sólyi gyermekgyilkosként elhíresült F. Ferenc 2018 májusi előzetes letartóztatásakor.
A sólyi gyermekgyilkosként elhíresült F. Ferenc 2018 májusi előzetes letartóztatásakor. Fotó: police.hu

Jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla csütörtökön azt a fiatalkorú fiút, aki 2018 májusában megölt egy nyolcéves kislányt Sóly határában.

A táblabíróság közlése szerint a fiút aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.

Zólyomi Csilla bíró ítéletet hirdet az F. Ferenc vádlott (a kivetítőn balra) ellen emberölés bűntette miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtáblán 2020. június 2-án. A fogvatartott vádlott és a bíróság között multimédiás rendszeren keresztül történt a kommunikáció.

Zólyomi Csilla bíró ítéletet hirdet az F. Ferenc vádlott (a kivetítőn balra) ellen emberölés bűntette miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtáblán 2020. június 2-án. A fogvatartott vádlott és a bíróság között multimédiás rendszeren keresztül történt a kommunikáció.Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla a zárt ülésen meghozott határozattal helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ez év februári ítéletét, amely a fiatalkorúakkal szemben maximálisan kiszabható időtartamú büntetést szabott ki.

A vádirat szerint a fiatalkorú a sólyi focipályán ismerte meg a 8 éves kislányt és bátyját. Többször találkoztak, vonzódni kezdett a gyermekhez. A tragikus napon, 2018. május 18-án késő délután a fiú elcsalta a lakóhelyéről a kislányt játszani az úgynevezett papírmalom romjaihoz.

A lány itt azt mondta, hogy a fiú barátja tetszik neki, és a felesége lesz. Emiatt a fiú mérges lett, elhatározta, hogy végez a kislánnyal.

A helyszínen talált fonott kötéllel bűvésztrükkre hivatkozva hátrakötötte a lány kezeit, majd a patakhoz vitte, ahol többször a víz alá nyomta, amitől a gyermek elkábult. A fiú ezután a partra húzta, egy kővel többször fejbe ütötte, továbbá megszúrta a fejét és a halántékát egy éles-hegyes eszközzel, feltehetőleg késsel. Az eszméletlen, de még életben lévő kislányt végül levetkőztette, visszahúzta a patakba, hínárfonatot kötött rá, és a sorsára hagyva elment.

A gyermek halálának közvetlen oka vízbefulladás volt.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett, arra hivatkozva, hogy nem vették kellő súllyal figyelembe az enyhítő körülményeket, így a vádlott beismerő vallomását, a hátrányos személyiségszerkezetét, életkörülményeit, és azt, hogy megbánta a tettét. A Győri Ítélőtábla indoklása szerint azonban ezek az enyhítő körülmények

eltörpülnek a súlyosbító körülmények mellett.

Bár az előre kiterveltség nem volt megállapítható, a négyszeresen is súlyosabban minősülő emberölés esetén nem volt helye a büntetés enyhítésének.

Az ítélőtábla figyelembe vette azt is, hogy a vádlott a cselekményét kitartó szándékkal mindaddig folytatta, amíg a kislány életét ki nem oltotta.