Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Orbán török Putyinja bezáratott egy neki nem tetsző egyetemet

Ebben is előrébb tart a magyar miniszterelnöknél, ő csak elüldözni szokott egyetemet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én.
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy kedden megjelent rendelettel bezáratta azt az isztambuli egyetemet, amelyet egykori szövetségese, Ahmet Davutoglu, az időközben ellenzékivé vált korábbi török kormányfő által is alapított Tudomány és Művészet Alapítvány (BISAV) hívott életre.

A kormányzati közlönybe foglaltak szerint a török államfő a végrehajtó hatalom fejeként egyszerűen visszavonta az Isztambuli Városi Egyetem (Istanbul Sehir Üniversitesi) működési engedélyét. Korábban, idén januárban török vezetés már biztosokat is állított a BISAV élére.

Az intézményt 2008-ban hozták létre, de hivatalosan 2010 őszén nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt.

Davutoglu keddi sajtótájékoztatóján a török oktatási rendszer, az ország jövője és a fiatalok álmai elleni puccsnak nevezte a mostani lépést.

A bezárt intézmény tanulói a Marmara Egyetemre kerülnek át.

Ahmet Davutoglu csaknem másfél évtizeden át volt a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) befolyásos politikusa. Tevékenykedett Erdogan külpolitikai tanácsadójaként, külügyminiszterként, majd 2014-től – Erdogant váltva – miniszterelnökként, illetve a párt elnökeként. 2016 májusában mondott le tisztségeiről.

A múlt év során egyre többször nyíltan bírálta a kormánypárt vezetését. A Financial Times brit üzleti-politikai napilapban tavaly július végén megjelent interjújában például arról beszélt, hogy a 2002 óta kormányzó AKP eltért alapvető értékeitől. 2019 őszén ki akarták zárni a tömörülésből, de szeptember közepén végül a tagságáról is lemondott. December közepén pártot alapított, Jövő Pártja néven, amely „a hagyományból fakadó szabadelvű” politikai felfogást követi.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz