Bűnügy

Valami készült október 23-ára, alkotmányos rend elleni szervezkedéssel gyanúsítanak egy férfit

Baleset

Borzalmas tragédia: halálra forrázta magát a fürdőkádban egy idős nő Nyíregyházán

Belföld

Hol a pénz? „Az uniós támogatásoknak köszönhetően szárnyalnia kellene a magyar agráriumnak, ehhez képest kiürül a magyar vidék”

Bukott az Origo, bocsánatkérésre és sérelemdíj fizetésére kötelezte a bíróság a propagandalapot

Személyes adatok közzétételével álltak bosszút azokon, akik nem értettek egyet a kormánnyal.

Sérelemdíj megfizetésére kötelezték az Origo propagandalapot, miután megfélemlítő szándékkal listázott olyan személyeket, akik egy tüntetés előkészítésében vettek részt – közölte a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet.

A jogerős ítélet szerint a propagandisták „titkos összeesküvés résztvevőinek” állították be a civil aktivistákat, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében. Egy megbeszélés jelenléti ívét is közzétették – a rajta szereplők közül többen a TASZ segítségével fordultak bírósághoz. Egy tüntető szakszervezeti tagságát is nyilvánosságra hozták, ami különösen védett személyes adat.

„Bár a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy kik egy tüntetés szervezői, ez nem jelenti azt, hogy minden közreműködő neve a nyilvánosságra tartozna, a kormánylap pedig közszereplőnek nem minősülő személyek adatait is listázta, megszégyenítő szándékkal”

– olvasható a TASZ közleményben.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék mindenben a TASZ ügyfeleinek adott igazat, és arra kötelezte az Origót, hogy törölje az aktivisták személyes adatait, kérjen tőlük bocsánatot, fizessen számukra sérelemdíjat és saját felületén tegye közzé, hogy jogsértést követett el. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi ítéletet, ami így jogerőssé vált és végre kell hajtani.

Megjegyzik, az Origo cikkének üzenete az volt, hogy akik nem értenek egyet a kormánnyal, azok szükségszerűen felforgatók, vandálok vagy bűnözők.

„Az ügyfeleink nevét és adatait is tartalmazó lista közzétételének valódi célja tehát a bűnözőnek titulált csoportok pellengérre állítása és megfélemlítése volt”

– mondta a TASZ ügyvédje, dr. Pető Márk hozzátéve, hogy a bíróság kimondta, hogy ez nem legitim adatkezelési cél.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormánymédia azzal próbálja elriasztani az állampolgárokat az aktív közéleti részvételtől, hogy visszaél személyes adataikkal” – nyilatkozta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogásza.

Ez is érdekelhet:
Leszorította egy busz az útról a magyar válogatott sportolókat a Margitszigeten

Email fiókja buktatott le egy 23 éves férfit, súlyos fotókat tárolt a mobilján

Magyar Péter a propagandamédia bojkottjára szólított fel a szombati tüntetésen

Orbán most egymillió forintos átlagfizetéssel hülyíti az EU legszegényebb országát

Orbán úgy tudja, az Európai Bizottság és az Európai Néppárt vezetője meg akarja buktatni a magyar kormányt

Videóval üzent Magyar Péter a fideszeseknek, akik két napja a péniszén lovagolnak

Már két kutatás szerint is népszerűbb a Tisza a Fidesznél