Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Bulvár

Tónika Show: valaki összemontázsolta Vámpír Ági kifakadását Varga Judit arcával

Bukott az Origo, bocsánatkérésre és sérelemdíj fizetésére kötelezte a bíróság a propagandalapot

Személyes adatok közzétételével álltak bosszút azokon, akik nem értettek egyet a kormánnyal.

RövidenRöviden

Sérelemdíj megfizetésére kötelezték az Origo propagandalapot, miután megfélemlítő szándékkal listázott olyan személyeket, akik egy tüntetés előkészítésében vettek részt – közölte a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet.

A jogerős ítélet szerint a propagandisták „titkos összeesküvés résztvevőinek” állították be a civil aktivistákat, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében. Egy megbeszélés jelenléti ívét is közzétették – a rajta szereplők közül többen a TASZ segítségével fordultak bírósághoz. Egy tüntető szakszervezeti tagságát is nyilvánosságra hozták, ami különösen védett személyes adat.

„Bár a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy kik egy tüntetés szervezői, ez nem jelenti azt, hogy minden közreműködő neve a nyilvánosságra tartozna, a kormánylap pedig közszereplőnek nem minősülő személyek adatait is listázta, megszégyenítő szándékkal”

– olvasható a TASZ közleményben.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék mindenben a TASZ ügyfeleinek adott igazat, és arra kötelezte az Origót, hogy törölje az aktivisták személyes adatait, kérjen tőlük bocsánatot, fizessen számukra sérelemdíjat és saját felületén tegye közzé, hogy jogsértést követett el. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi ítéletet, ami így jogerőssé vált és végre kell hajtani.

Megjegyzik, az Origo cikkének üzenete az volt, hogy akik nem értenek egyet a kormánnyal, azok szükségszerűen felforgatók, vandálok vagy bűnözők.

„Az ügyfeleink nevét és adatait is tartalmazó lista közzétételének valódi célja tehát a bűnözőnek titulált csoportok pellengérre állítása és megfélemlítése volt”

– mondta a TASZ ügyvédje, dr. Pető Márk hozzátéve, hogy a bíróság kimondta, hogy ez nem legitim adatkezelési cél.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormánymédia azzal próbálja elriasztani az állampolgárokat az aktív közéleti részvételtől, hogy visszaél személyes adataikkal” – nyilatkozta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogásza.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért

A fideszes mamelukok elkezdték parancsra siratni Varga Juditot, az ország jelenleg talán legrettenetesebben sorsú asszonyát

Schiffer Andrásnak a Hír TV propagandistája súgta, hogy mit „fog akarni” mondani

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter