Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Gulyás Gergely bejelentette: ekkor nyithatnak ki a mozik és színházak

A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt

– magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.

Gulyás Gergely emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát és minden harmadik magyar a határon túlra került „anélkül, hogy elköltözött volna”.

A kormány szerdán döntött arról, hogy támogatja a 100. évforduló kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre – közölte. Elmondta, a nemzeti gyásznap tíz éve a Nemzeti összetartozás napja is: tíz évvel ezelőtt tették lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését, és eddig majdnem 1 millió 100 ezer magyar élt a lehetőséggel. Úgy értékelt:

„Trianon után 90 évvel vált az lehetővé, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre magyar és magyar között, a magyar állam és a magyar állampolgárok között.”

Autós koncertek azonnali hatállyal

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt arról is, a kormány benyújtotta a veszélyhelyzet kivezetéséről szóló törvényjavaslatot. Amennyiben június 16-án visszavonja a Parlament a veszélyhelyzetet, a folytatásban megnyithatnak a színházak és a mozik is. Az autós koncerteket viszont azonnali hatállyal engedélyezik.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az időseknek fenntartott vásárlási sáv vélhetően a továbbiakban is megmarad, és az idősotthonok látogatási tilalmán sem enyhítenek.

Jelentős növekedésre számítanak

Gulyás a gazdasággal kapcsolatban megjegyezte, a magyar gazdaság megszenvedte ugyan a járványügyi válsághelyzetet, de jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni, bármit is jelentsen ez.

Az idei esetleges gazdasági recessziót jövőre jelentős növekedéssel tudjuk ellensúlyozni – tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni. A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel összesen 1 millió 144 ezer 125 magyar álláshely védelmében, munkaerőpiaci vagy képzési támogatásában működött közre.