Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Pintér Sándor államosítaná a háziorvosi ellátást

A MedicalOnline több független forrásból is úgy értesült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter arról érdeklődik az alapellátókat képviselő szervezeteknél: „mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását”.

Az orvosi lap szerint az egészségügy rendbetételével a közelmúltban megbízott Pintér azért fontolgatja a háziorvosi praxisok állami kézbe vonását, mert a koronavírus-járvány alatt „nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok”.

Megjegyzik, kormány a lépéssel immár az egészségügyet illetően is visszatérne a két világháború közötti időkhöz, amikor ugyancsak a Belügyminisztérium irányította az ágazatot. Ezt most ötvöznék a kádári időszak körzeti orvosi rendszerével.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy ha megvalósul a terv, az esetenként több tízmilliós értékű praxisokért hogyan fogják kárpótolni az orvosokat, illetve mennyit és hogyan fizetnek majd a tulajdonukban lévő rendelőkért és orvosi eszközökért.

A MedicalOnline valószínűsíti, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok az államosítást követően azonnal hátrahagyják a körzeteket, a fiatalabb generáció reakciója pedig kérdéses: ők azok, akik már lassan tíz éve hiába kérnek a valós gyógyításhoz és a minőségi munkához támogató szakmapolitikai környezetet, ráadásul a fiatalok közül sokan pont azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától és a központi irányítástól – jegyzi meg a lap.