Eldőlt, felszámolja a kormány a tranzitzónákat

Már az éjjel elszállították a menedékkérőket.

A kormány felszámolja a tranzitzónákat, ezentúl csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely közölte: az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek.

A tranzitzóna (ahol például tavaly novemberben már 11 hónapja élt egy 10 éves kisfiú, de olyan is volt, hogy 17 őr kísért egy terhes nőt orvosi vizsgálatra) Gulyás szerint olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait. Mivel azonban Magyarország köteles betartani az Európai Bíróság ez ügyben hozott elmarasztaló ítéletét, a kormány nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat – mondta Gulyás.

Helsinki Bizottság: siker!

A fejlemény kapcsán csütörtökön a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hajnalra mindenki kiszabadult a tranzitzónákból, közleményük szerint az ott jogellenesen fogvatartottakat, nagyrészt kisgyerekes családokat a hatóságok mind átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra.

Siker: hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból!Éjszaka kaptuk a híreket, hogy a tranzitzónákban jogellenesen…

Posted by Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee on Thursday, May 21, 2020

„Üdvözöljük, hogy a kormány megszüntette az átlagosan majdnem egy évig tartó jogellenes fogvatartást, eleget téve az Európai Unió Bírósága múlt heti ítélete egyik legfontosabb előírásának. Az ügyfeleink érdekében végzett kitartó jogi munkánk eredményeként a hazai és a luxemburgi bíróságok döntései végül kimondták, hogy a magyar kormány menekültügyi szabályozása az uniós joggal összeegyeztethetetlen. Elértük, hogy véget érjen százak, köztük rengeteg gyermekes család, egyedülálló nő jogellenes sanyargatása”

– kommentált a Helsinki Bizottság.

A szervezet menekültügyi szekértője egyébként megjegyezte: Gulyás szavaival ellentétben az uniós bíróság nem azt mondta ki, hogy be kell zárni a tranzitzónákat, hanem a jogszerűtlen állapotokat kell megszüntetni.

Kapcsolódó hírek