Most 36,2 milliárdot költ a kormány határon túli gazdaságfejlesztésre

Közönség Nagy Feró és a Beatrice koncertjén a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) első napján, 2019. július 24-én az erdélyi Tusnádfürdőn.
Közönség Nagy Feró és a Beatrice koncertjén a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) első napján, 2019. július 24-én az erdélyi Tusnádfürdőn. Fotó: MTI/Veres Nándor

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint újabb 83 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kabinet a gazdaságvédelmi alapból különféle célokra.

A hvg.hu szemléje szerint az Agrárminisztériumhoz agrártámogatásra 25 milliárd, speciális szövetkezések (TÉSZ) támogatására 1 milliárd forint megy. Az ITM-nek 11 milliárd forint jut közúthálózat-fejlesztésre, 2,9 milliárd gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzatra, 5 milliárd pedig intézményi kezességi díjtámogatásokra. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 390 milliót kap az alapból, de ennél is érdekesebb, hogy

a „határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására” nem kevesebb, mint 36,2 milliárd forintot szán a kormány.

A hvg.hu emlékeztet, a kormány nemrég a soha meg nem térülő Budapest-Belgrád vasútvonalra mozgatott át pénzt ugyanebből a gazdaságvédelmi alapból, az egy 82 milliárdos tétel volt.

Kapcsolódó hírek