Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Megszavazta a Fidesz a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát megszüntető törvényjavaslatot

Semjén levadászta a könyvtárosokat is.

Kedden 133 igen, 61 nem szavazat ellenében megszavazta a Fidesz-KDNP-s többségű parlament azt a Semjén Zsolt által jegyzett törvényjavaslatot, mely így november elsejétől megszünteti a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát.

A Mérce kigyűjtötte, hogy az érintettek (könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és közművelődési alkalmazottak) milyen előnyöket veszítenek el a döntésnek „hála”, jelesül:

  • magasabb felmentési idő,
  • nagyobb végkielégítés,
  • több pótszabadság ugrott,

cserébe a nők esetében rosszabb feltételekkel lenne érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás, az állásfelajánlás kötelezettségre a továbbiakban nem lesz mód, valamint megszűnnek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások is.

Cselédbéren tartott alkalmazottak

A szavazás előtt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete közleményt adott ki, Facebook-oldalukon azt írták: a kormány semmiféle egyeztetést nem folytatott velük, mint a legnagyobb számban érintett dolgozókat képviselő szakmai szakszervezettel.

„Kivéreztetett és az államnak kiszolgáltatott önkormányzatok, cselédbéren tartott és kiszolgáltatott alkalmazottjai lesznek, csökkenő létszámban. A közgyűjteményekben őrzött értékek átadásához, jól képzett, motivált alkalmazottak kellenek. Alulfizetetten, kiszolgáltatott állapotban, a legnagyobb lelkesedéssel sem lehet hosszú ideig színvonalasan dolgozni”

– írta az érdekvédelmi szervezet.