Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Semjén éjszaka benyújtotta javaslatát: hiába a tiltakozás, ugrik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza

Éjszaka benyújtotta Semjén Zsolt azt a törvénymódosítást, mely értelmében 2020. november elsejével a kormány megszüntetné a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta fennálló közalkalmazotti jogállását.

A Mérce megjegyzi, amennyiben a parlament megszavazza a módosítást, a mintegy 20 ezer érintett átkerül a Munka törvénykönyve alá, ők onnantól többek között elveszítik

  • a magasabb felmentési időt,
  • a nagyobb végkielégítést,
  • a több pótszabadságot,

ezen felül a nők esetében rosszabb feltételekkel lenne érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás, az állásfelajánlás kötelezettségre nem lesz mód, és számukra megszűnnek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások.

A húsvéti hétvégére időzítették

A módosításról húsvét előtt, április 10-én jelent meg tervezet. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Mércének úgy nyilatkozott, ilyen rövid idő alatt az érdekképviselet az érdekegyeztetési folyamatot meg sem tudta kezdeni, csupán véleményt formáltak.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös állásfoglalást adott ki, melyben kijelentették,

a módosítás alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A parlament elnökét ezért arra kérték, ne tárgyalja az Országgyűlés a javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséig, mivel érdemi egyeztetést nem folytattak annak kapcsán.

Április 13-án, húsvéthétfőn az Emmi bejelentett ugyan egy 6 százalékos, január 1-ig visszamenőleges béremelést a művészeti szervezetek, közművelődési intézmények és közgyűjtemények dolgozói számára, az állami és önkormányzati intézményekben foglalkoztatottakat illetően, a közalkalmazotti státusz elvételéből azonban nem enged.

Arra már az ATV mutatott rá, hogy a dolgozókat hátrányosan érintő jogviszonyváltásnak hogy, hogy nem, a kormány által létrehozott, vegyes profilú VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár pont nem érintettje, mert a megszorítás kizárólag a kulturális intézményekre terjed ki, ők meg ugye „kutatói feladatokat” is végeznek.

Kövér László nem engedte, hogy a politizáló papokról kérdezzék Semjén Zsoltot a parlamentben

Épül már a béke: Magyarországra érkezett I. Bartholomaiosz pátriárka

Semjén úgy tudja, több mint egymillió ember menekült az orosz-ukrán háború elől Magyarországra

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Kocsis Máté: Csúnya, alaptalan dolgokat állít rólam PszichoPeti