A Nézőpont levezette: 2022-ben is Orbán Viktor lehet a kormányfő

Terjedelmes, Barnanyelv-díjra komolyan esélyes „elemzéssel” dobta fel a csütörtököt a kormányközeli Nézőpont Intézet, azt bizonygatva, hogy az egy évtizede tartó Fidesz-uralom alatt 95 százalékban teljesültek a 2010-es célok és vállalások.

Az intézet azért időzítette mára a dolgozat publikálását, mert éppen tíz éve, 2010. május 14-én ült össze a rendszerváltozás utáni hatodik szabadon választott Országgyűlés, ami az ő olvasatukban

„egyben le is zárta a húsz évvel korábban megkezdett munkát”.

Arról értekeznek, hogy a 2010-es kormányváltáskor Magyarországot „gazdasági és morális válság sújtotta”, a „nemzeti ügyek politikáját” meghirdető kormányprogram pedig 2010 Magyarországának gazdasági, közbiztonsági, egészségügyi, szociálpolitikai és jogállamisági kihívásaira akart választ adni.

A kormánybarát kutatók az egyik legfontosabb eredménynek azt nevezik, hogy az elmúlt tíz évben 800 ezer új munkahely jött létre, arra azonban már nem térnek ki, hogy Orbán Viktor anno egymilliót ígért, és azt sem közmunkából.

A Nézőpont megjegyzi még, hogy mostanra

  • a magyar gazdaság ellenállóképesebb, a magyar családok öngoskodóbbak lettek;
  • beindult a rezsicsökkentés;
  • nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, csökkentették a szociális ellátás terheit, összeférhetőbbé tették a munkavállalást és a gyermekvállalást;
  • az orvosi életpályamodell megalkotásával, a praxishoz jutás támogatásával és az egészségügyi dolgozók bérének emelésével perspektívát kaptak az ágazatban dolgozók;
  • 2010 után helyreállt a rendőrség megítélése és a családok biztonságérzete, a bűncselekmények száma megfeleződött, az elkövetők védelme helyett az áldozatok védelmét helyezték középpontba.

A kutatás egy ponton kérlelhetetlen kritikát is megfogalmaz: a kormányprogram 5 százaléka ugyanis még megvalósítás alatt áll!

Az elemzés azzal zárul, hogy szerintük a 2010 és 2020 közötti kormányzás eredményességéről és a 2022 utáni várakozásokról tanúskodik, hogy úgy tudják:

a magyarok 70 százaléka szerint 2022 után is Orbán Viktor lehet a kormányfő.

Kapcsolódó hírek