Felfüggesztett börtönt kapott a gyermekpornóval megbukott volt perui nagykövet

Az ügyészség tárgyalás tartását kérte, súlyosításért.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én.
Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy év, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetéssel és 540 ezer forint pénzbüntetéssel nem jogerősen megúszta ügyét Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet, akinek a számítógépén több mint 19 ezer, gyerekkorúakról készített pornográf képet találtak az amerikai hatóságok.

A Blikk információi szerint Kaleta – akit titokban hoztak haza, nagyköveti posztjától pedig 2019 áprilisában fosztották meg – tárgyalására márciusban került volna sor, mivel azonban a járvány miatt bezárták a bíróságokat, el kellett napolni a pert. Az elsőfokú ítélet végül tárgyalás mellőzésével született (erre a veszélyhelyzet idejére kiadott kormányrendelet ad lehetőséget, a bíróság az ügyiratokat átvizsgálva hozhat döntést büntetővégzés formájában).

Az első olvasatra is pofátlanul enyhe döntés a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint szerencsére nem jogerős, az ügyészség tárgyalás tartását kérte a vádlott terhére, súlyosításért.

A Blikk cikke megjegyzi, Kaleta 2001 óta állt a Külügyminisztérium alkalmazásában, és közben egyszer sem bukott le az átvilágítások során. Azt ugyanakkor a kormányzat nem árulta el, hogy hányszor világították át, de azt megerősítették, hogy a kinevezésekor mindenképpen átesett az öt évre érvényes átvilágításon.

Kapcsolódó hírek