Egy gyulai ellenzékit is elvittek a rendőrök rémhírterjesztés miatt

A momentumos Cseh Katalin és Csóka-Szűcs János.
A momentumos Cseh Katalin és Csóka-Szűcs János. Fotó: Facebook/Cseh Katalin

Szerdán hajnali hatkor két autóval érkeztek a Gyulai Rendőrkapitányság munkatársai Csóka-Szűcs János, a Kossuth Kör helyi vezetőjének házához, majd rémhírterjesztés gyanújával bevitték, rabosították – tudta meg a Magyar Narancs.

Az akció előzménye Csóka-Szűcs egy április 20-i, a Facebookon megosztott bejegyzése volt: ezen a napon dudálós tüntetést tartottak Gyulán is, melyet Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők, valamint a Momentum kezdeményezett a kórházi átszervezések, valamint a járványügyi titkolózás ellen.

A megmozdulásról Hadházy írt a saját Facebook-oldalán,

ezt osztotta meg Csóka-Szűcs János azzal a kiegészítéssel, hogy „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”.

A rendőrség úgy látja, az ellenzéki férfi, aki a Momentum tagja, szavaival veszélyeztette a védekezés hatékonyságát. A Magyar Narancs ugyanakkor megjegyzi, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységében április közepén valóban közel 1200 ágy várta üresen a vírusos betegeket.

😱 Rémhírterjesztés miatt előállították és rabosították ma hajnalban tagunkat, Csóka-Szűcs Jánost.🤬 Tudtuk, hogy…

Posted by Momentum Békés megye on Wednesday, May 13, 2020

A hatóság munkatársai házkutatást is tartottak Csóka-Szűcsnél, lefoglalták számítógépeit és telefonját is. A férfi négy órát töltött a rendőrségen.

Szerencsen is lecsaptak

Kedden a szerencsi rendőrök vittek el egy 64 éves férfit rémhírterjesztés gyanújával, érte is hajnali hatkor érkeztek. Ő egy hosszabb Facebook-posztban arról írt, hogy a kijárási korlátozás megszüntetését szerinte szándékosan időzítették a járvány tetőzésére, ebből pedig tömeges megbetegedés lehet, valamint a miniszterelnökre utalva megjegyezte:

„Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.”

Hadházy: nem fogjuk hagyni, hogy baja essen

A történtekre szerda délután Facebook-oldalán reagált Hadházy Ákos. A politikus úgy látja, a rendőri fellépéssel próbálják megfélemlíteni az embereket, de szerinte ilyesmiért senkit nem fognak elítélni, mint fogalmazott, „a cél egyelőre a vegzálás”.

„A cél egyértelműen a megfélemlítés, hogy mindenki csendben üljön, ne merje kinyitni a száját. Az a rossz hírem van a kormánynak és a rendőri vezetőknek, hogy ez nem fog menni, nem fognak tudni mindenkit elhallgattatni!”

– fogalmazott Hadházy.

Kapcsolódó hírek