Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Elérkezett az Orbán által megjósolt tetőzés, hirtelen gyógyulni kezdtek a betegek

Orbán Viktor személyesen állapítja meg, hogy megérkezett az áru.
Orbán Viktor személyesen állapítja meg, hogy megérkezett az áru. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Április 19-én, kórházas haknisorozatának ajkai állomásán mondta azt Orbán Viktor, hogy szakértők szerint május 3-án tetőzhet a járvány Magyarországon. Ezt később Müller Cecília is megismételte az operatív törzs tájékoztatóján.

Az Index nézett utána, hogy mennyire jöttek be a miniszterelnök számításai. Három mutatót vizsgáltak, és az egyik látványosan egybevág azzal, amit a miniszterelnök jövendölt.

Mint írják, a halálozások számát tekintve április eleje óta semmi változás, a hivatalos tájékoztatás szerint naponta átlagosan tízen halnak meg a koronavírushoz köthetően. Még csak nagy kilengések sincsenek, a legkisebb szám 5, a legnagyobb 17 volt. A napi új fertőzöttek száma pedig már sokkal korábban csökkenni kezdett: harmadika óta 28-46 között mozog, ami jóval kisebb, mint előtte a 60-80 körüli, vagy akár 110 fölé kúszó számok.

A gyógyulási görbe viszont látványosan meredekre váltott,

május 5-e óta átlagosan 58 ember gyógyul meg naponta, pedig előtte 10 napon át átlagosan 23 volt a gyógyulások napi száma.

Az Index rákérdezett az operatív törzsnél, hogy van-e valamilyen magyarázat arra, hogy miért indult meredeken emelkedésnek a gyógyulások száma, amely tendencia azóta is kitart. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt felelte, hogy mindez a „járvány dinamikájából következik”. Majd egy nehezen értelmezhető okfejtésbe bonyolódott:

„Amikor indultak a megbetegedések, akkor napról napra arról számoltunk be, hogy hogyan növekedett a fertőzöttek száma és az ő állapotukat követtük. Most, hogy a járványnak a tetőzését úgy tűnik, hogy elértük, és talán már reményt keltő, hogy negyedik napja csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak. Tehát akik két héttel ezelőtt pozitívvá váltak, azok nagy valószínűséggel már gyógyulnak. Ez abból következik, hogy a fertőzöttek száma már nem szaporodik, viszont a gyógyulók száma értelemszerűen növekedni fog, hiszen az új koronavírus fertőzésből az emberek túlnyomó többsége meggyógyul.”

Az Indexnek Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök arról beszélt, a napi gyógyultak számának különösebb járványügyi jelentősége nincsen, mert ez teljesen esetleges tényezőktől függ. Ami releváns, az a napi esetszám és a napi halálozások száma.

A gyógyultak számának alakulását egyébként olyan tényezők befolyásolják, mint például hogy mikor tekintenek gyógyultnak valakit, a gyógyultnak minősítéshez szükségest tesztet mikor végzik el, és az is, hogy kit mikor jelentenek le az elektronikus rendszerben – fejtette ki Ferenci Tamás.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten