Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Elérkezett az Orbán által megjósolt tetőzés, hirtelen gyógyulni kezdtek a betegek

Orbán Viktor személyesen állapítja meg, hogy megérkezett az áru.
Orbán Viktor személyesen állapítja meg, hogy megérkezett az áru. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Április 19-én, kórházas haknisorozatának ajkai állomásán mondta azt Orbán Viktor, hogy szakértők szerint május 3-án tetőzhet a járvány Magyarországon. Ezt később Müller Cecília is megismételte az operatív törzs tájékoztatóján.

Az Index nézett utána, hogy mennyire jöttek be a miniszterelnök számításai. Három mutatót vizsgáltak, és az egyik látványosan egybevág azzal, amit a miniszterelnök jövendölt.

Mint írják, a halálozások számát tekintve április eleje óta semmi változás, a hivatalos tájékoztatás szerint naponta átlagosan tízen halnak meg a koronavírushoz köthetően. Még csak nagy kilengések sincsenek, a legkisebb szám 5, a legnagyobb 17 volt. A napi új fertőzöttek száma pedig már sokkal korábban csökkenni kezdett: harmadika óta 28-46 között mozog, ami jóval kisebb, mint előtte a 60-80 körüli, vagy akár 110 fölé kúszó számok.

A gyógyulási görbe viszont látványosan meredekre váltott,

május 5-e óta átlagosan 58 ember gyógyul meg naponta, pedig előtte 10 napon át átlagosan 23 volt a gyógyulások napi száma.

Az Index rákérdezett az operatív törzsnél, hogy van-e valamilyen magyarázat arra, hogy miért indult meredeken emelkedésnek a gyógyulások száma, amely tendencia azóta is kitart. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt felelte, hogy mindez a „járvány dinamikájából következik”. Majd egy nehezen értelmezhető okfejtésbe bonyolódott:

„Amikor indultak a megbetegedések, akkor napról napra arról számoltunk be, hogy hogyan növekedett a fertőzöttek száma és az ő állapotukat követtük. Most, hogy a járványnak a tetőzését úgy tűnik, hogy elértük, és talán már reményt keltő, hogy negyedik napja csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak. Tehát akik két héttel ezelőtt pozitívvá váltak, azok nagy valószínűséggel már gyógyulnak. Ez abból következik, hogy a fertőzöttek száma már nem szaporodik, viszont a gyógyulók száma értelemszerűen növekedni fog, hiszen az új koronavírus fertőzésből az emberek túlnyomó többsége meggyógyul.”

Az Indexnek Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök arról beszélt, a napi gyógyultak számának különösebb járványügyi jelentősége nincsen, mert ez teljesen esetleges tényezőktől függ. Ami releváns, az a napi esetszám és a napi halálozások száma.

A gyógyultak számának alakulását egyébként olyan tényezők befolyásolják, mint például hogy mikor tekintenek gyógyultnak valakit, a gyógyultnak minősítéshez szükségest tesztet mikor végzik el, és az is, hogy kit mikor jelentenek le az elektronikus rendszerben – fejtette ki Ferenci Tamás.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt