Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Müller Cecília: „úgy tűnik, elértük a tetőzést”

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

„Úgy tűnik, hogy elértük a tetőzést, reménykeltő, hogy negyedik napja csökken a megbetegedések száma”

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Az aktuális járványügyi számok szerint 3178 fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma közel állandó, 9 fő halt meg az elmúlt 24 órában, ezzel 392-re nőtt az elhunytak száma. Szépen gyarapszik a gyógyultak száma, ők 865-en vannak – fűzte hozzá Müller.

Hangsúlyozta, az aktív fertőzöttek száma 1921 fő, a negyedik napja csökkenőben van az új igazolt fertőzöttek száma. Emlékeztetett, május 4-től enyhítések jöttek, két hétig nagyon szorosan kell figyelni, hogy változik-e a járvány dinamikája.

Jön a nemzeti oltóanyaggyár

Müller beszélt arról is, hogy mától FFP1-, FFP2- és FFP3-besorolású maszkokat is árulhatnak a gyógyszertárak.

Elmondta azt is, hogy aláírt egy együttműködési megállapodást a kormány, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról. Ezzel oltóanyag-függetlenséget szeretnének megvalósítani, a gyárban kötelező és önként felvehető védőoltásokat is készítenének. Az új koronavírus kapcsán megjegyezte, a legfőbb vágy egy megfelelő oltóanyag kifejlesztése az esetleges további hullámok elkerülése érdekében.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen adatok tükrében lehet kimondani, hogy lecsengett az első hullám, Müller Cecília azt válaszolta, az egyik alapvető mutatószám az az új fertőzöttek száma.

„Abban bízunk, hogy az első hullám lefelé menő szárán vagyunk, azonban a fokozatos enyhítések miatt nagyon szorosan kell monitorozni, látni kell, hogy az intézkedéseknek van-e hatása a járvány lefolyására, dinamikájára”

– fejtette ki a tisztifőorvos.

Lehet menni Budapesten is a játszóra

Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője most arról beszélt, a gyerekes családok lemehetnek a játszótérre Budapesten és Pest megyében is.

Mivel egyéni sportolásra, egészségügyi sétára lehetőség van a korlátozás idején is, a gyerekekkel el lehet hagyni a lakást – mondta. Hozzátette ugyanakkor, a tapasztalatok azt mutatják, a gyermekek nem tudják betartani a védelmi szabályokat, ezt figyelembe kell vennie a szülőnek, készülnie kell rá.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor születhet döntés arról, hogy augusztus 15-e után meg lehet-e tartani az 500 főnél nagyobb rendezvényeket. Lakatos Tibor hangsúlyozta, a szigorító intézkedések feloldását több lépcsőben tervezték meg. Egy-egy lépcső után figyelni kell a változásokat, egyelőre nem tudni, hogy mikor várható módosítás.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten