Orbán Balázs elmagyarázta: félreértés volt, hogy a budapestiek nem mehetnek vidékre

Az ATV Start című műsorában magyarázkodott Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára amiatt, hogy Gulyás Gergely miniszter tegnap meglepő fordulatot véve arról beszélt, a budapestiek amúgy mehetnek ám vidékre (holott a kormány eddig ennek ellenkezőjét kommunikálta).

Előzőleg ugyanis Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a hétvégén azt mondta, a budapestiek nem utazhatnak vidékre a fővárosban érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt. Csütörtökön aztán a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón már azt mondta, a budapestiek mehetnek vidékre, ha vidéken van ingatlanuk. Ezután jött Orbán Balázs, aki azt mondta:

a kérdéssel a szerdai kormányülésen foglalkoztak, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy nem létezik ilyen korlátozás, és az van érvényben, amit Gulyás Gergely mondott.

A műsorban téma volt a politikai államtitkárok fizetésének idei, 35 százalékos emelése is, mely során bruttó 1,296 millió forintról 1,75 millió forintra nőtt a havi pénzük.

Orbán ezzel kapcsolatban úgy magyarázkodott: az emelésre azért volt szükség, mert egy tavalyi törvénymódosítás miatt a közigazgatási államtitkárokéhoz kellett igazítani a politikai államtitkárok fizetését is. Megjegyezte még, hogy bár a reálbérek csak 10% körül emelkednek éves szinten, az államtitkárok bére már évek óta nem emelkedett, ezt korrigálták az egyszeri vaskos emeléssel.

Kapcsolódó hírek